Elvinnék Vidnyánszkyék az országos színházi találkozót Pécsről

Nem tetszik nekik a nyilvánosság előtti üzengetés - üzenték meg a nyilvánosság előtt.

2021. március 4., 20:20

Szerző:

"Közös döntés után a nyilvánosság előtt a kisebbségi tulajdonost, azaz az MTT-t rágalmazni és valótlanságokat állítani még akkor sem szép dolog, ha megértjük, hogy Pécs város vezetésének összetett politikai problémájával nem könnyű megbirkózni" - olvasható a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) közleményében.

A szervezet szeretné, hogy továbbra is legyen országos színházi fesztivál, de úgy vélik, hogy a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) jövőjéről megjelent sajtóhírekre reagálva a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság azt írta: számára fontos, hogy évente legyen egy, a legkiválóbb magyar színházi előadásokat bemutató, versenyeztető, díjazó országos színházi fesztivál. "Az elmúlt évek során az MTT nagy energiát és figyelmet fordított arra, sokat dolgozott azért, hogy a POSZT sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működjön."

Mint fogalmaztak, az elmúlt esztendőkben az volt a meglátásuk, hogy Pécs városa nem "befelé", hanem "kifelé" ment a POSZT-ból. Az MTT-nek kisebbségi, egyhatodos majd később egyharmados tulajdonrésze volt és van a fesztivált működtető cégben, mégis úgy érezték, hogy a fesztivál nekik sokkal fontosabb, mint a városnak.

Kitértek arra, hogy Pécs városának a fesztiválhoz adott pénzügyi támogatása folyamatosan csökkent, "a város a fesztiválban meglévő többségi tulajdonrészét 'leadta' az egyik intézményének, a városi támogatási összegeket 'kreatív módon' állította elő (már nem is a város fizetett, hanem városi cégektől szerezték meg nagy nehézségek és bizonytalanságok árán, folyamatos határidő csúszásokkal a támogatási pénzt), hogy aztán ezeknek a támogatásoknak a jelentős részét a városi intézmények (Pécsi Nemzeti Színház, Kodály Központ, Zsolnay Negyed) bérleti díjként vissza is szedjék a POSZT-tól".

A POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, a POSZF Nonprofit Kft.-ben Pécs városának (áttételesen, intézményén keresztül) többségi tulajdona van, és ez mindig is így volt - mutattak rá, megjegyezve: "egy, a fesztiválért valóban küzdő város, a többségi tulajdona birtokában nem a nyilvánosság előtt üzenget, hanem tesz azért, hogy a fesztivált felfuttassa".

Az MTT elkötelezett abban, hogy a jövőben is legyen országos színházi fesztivál, a szervezet szerint ugyanakkor a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben - írták, felidézve, hogy ez az ötlet korábban többször is felmerült. Ez nem tenné elképzelhetetlenné, hogy néha ismét Pécs legyen az országos színházi fesztivál helyszíne - tették hozzá.

A pécsi önkormányzat szerdán adott ki a POSZT jövőjéről szóló közleményt, amely szerint a fesztivált szervező cég legutóbbi taggyűlésén az MTT azt közölte, hogy "a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak".

Mint írták, a pécsi városvezetés folytatja a színházfesztivál újraélesztését, megszervezését, és továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel.

 MTI Fotó: Mónus Márton