Eltűnt a százéves siófoki gyermekszanatórium

Egy Facebook-csoport hívta fel a figyelmet arra, hogy a korábban szanatóriumként, majd üdülőként hasznosított századfordulós épület helye üresen áll.

2023. október 19., 16:58

Szerző:

Néhány hónappal ezelőtt nyom nélkül eltűnt Siófok látképéből az 1911-ben Zsófia főhercegnő gyermekszanatórium néven megnyílt villaépület, ami később Bezerédj Viktor nevét vette fel – szúrta ki a 24.hu a Balatoni értékmentés nevű Facebook-csoportban. 

A poszt úgy fogalmaz az egyébként nem bontásra érett állapotú ingatlannal kapcsolatban: Siófok megint szegényebb lett egy több mint száz éves patinás épülettel. Balatonszabadiban 1911-ben nyította meg kapuit a Zsófia, majd később Bezerédj Viktor gyermekszanatórium, ahol ingyen gyógyították- üdültették a beteg gyerekeket egészen a II. világháborúig. A háborút követően sokáig gyerek, majd vállalati üdülőként szolgált. A privatizáció után magántulajdon. Mostanában ÉVA villaként ismerhették egészen ez év tavaszáig, amikor elbontották. Jelenleg mint üres építési terület várja új gazdáját.

A Baross Gábor utca nyitányánál álló földdarab 2023 júniusában rögzített Google-utcaképe szerint valóban új tulajdonost keres, ezt pedig az ingatlaniroda honlapja is megerősíti: a 4413 négyzetméteres telek 1,2 milliárd forintért várja az új tulajdonosát – olvasható a 24.hu cikkében. A terület jelenlegi tulajdonosa a PS21 Residence Kft., az építési hatósági adatbázisa szerint már elkészíttette az új épület terveit. Az egy többek közt sportszerek forgalmazásával, ökoházakkal, élelmiszergyártással, illetve kölcsönökkel – utóbbi tevékenységéért a PSZÁF egyszer húszmilliós bírságot szabott ki – is foglalkozó vállalkozóhoz kapcsolódó cég 2022. augusztus 31-én két, egyenként negyvenhárom lakásos társasházra kapott engedélyt.

A fehér vakolattal, üvegkorlátokkal, illetve szürke nyílászárókkal megálmodott, tetőteraszos, lapostetős házak rajzai az adásvételi szerződés részeként jó eséllyel a következő gazdához vándorolnak majd, így a legvalószínűbbnek az az opció tűnik, hogy a jövőben ezek fognak megvalósulni. A terveket itt lehet online megnézni.

(Kiemelt kép forrása: Ábrahám Gábor / Balatoni Értékmentés / Facebook)

13:39

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.