Nyilvános a közvetlen elnökválasztásért szervezett ellenzéki tüntetés felszólalóinak névsora

Nyilvánossá vált a február 25-re a Kossuth térre szervezett ellenzéki tüntetés felszólalóinak névsora.

2024. február 21., 15:49

Szerző:

Az ellenzék vezető politikusai mellett Iványi Gábor lelkész is felszólal a négy ellenzéki párt közös tüntetésén a Parlament előtt február 25-én 15 órától, amely a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett és az orbáni pedofilhálózat ellen szerveződött – áll a Demokartikus Koalíció (DK)  közleményében, amelyben a felszólalók névsorát is közzétették. 

A Demokratikus Koalíció részéről Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, a Momentum részéről Bedő Dávid országgyűlési képviselő, az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes társelnök, a Párbeszéd – ZÖLDEK részéről Szabó Tímea ügyvezető társelnök, a Főváros képviseletében pedig Karácsony Gergely főpolgármester is felszólal a Kossuth téri rendezvényen.

A tüntetést szervező ellenzéki pártok szerint nem szabad hagyni, hogy megint Orbán Viktor döntsön, és újra egy olyan köztársasági elnököt juttasson az államfői székbe, aki pedofilsegítő bűnözőnek ad elnöki kegyelmet. Ezért Orbán és a fideszes parlamenti képviselők helyett a magyar embereknek kell dönteniük a következő államfő személyéről, méghozzá közvetlen elnökválasztás útján.

Nem állít az ellenzék közös jelöltet

A pártoknak nem lesz közös jelöltje, a Momentum és a DK jelezte, hogy nem vesznek részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában.

Ezzel szemben a Párbeszéd – Zöldek és az LMP élt a jelölés lehetőségével, előbbi Kaltenbach Jenő jogtudóst, egyetemi oktatót, utóbbi Hack Péter jogtudóst, egyetemi oktatót ajánlja új köztársasági elnöknek.

Mivel a hivatalos jelöléshez negyven országgyűlési képviselő aláírására lenne szükség, jelen állás szerint nem lesz ellenzéki jelölt.

Nem vállalják a mentők az ellenzéki tüntetés biztosítását

Amint arról beszámoltunk, a DK szerint megtagadta az Országos Mentőszolgálat a vasárnapi összellenzéki tüntetés biztosítását. Közleményükben azt írták, kapacitáshiányra hivatkozva nem vállalta a Mentőszolgálat az ellenzéki pártok február 25-i demonstráció biztosítását, amely az orbáni pedofilhálózat ellen és a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett szerveződött. „Soha nem fordult még elő, hogy az Orbán-kormány a mentőszolgálatot arra utasította volna, hogy a demokratikus jogukkal élő tüntetők egészségügyi ellátását megvonja, megsértve ezzel az ellenzéki demonstrálók gyülekezési jogát” – írta levelében az ellenzéki párt.

Az ügyben az Országos Mentőszolgálat is megszólalt és azt a tájékoztatást adták, hogy a konkrét esetben a DK képviselőjének árajánlatkérése 2024. február 14-én érkezett be az Országos Mentőszolgálathoz, miközben egy nagy mentőkapacitást igénylő budapesti sportrendezvény és egy belvárosi tömegrendezvény egészségügyi biztosítását intézményünktől már korábban (2024. február 12-én, illetve 2024. január 29-én) megrendelték. Vagyis az OMSZ területi szabad– kapacitásait a DK árajánlatkérése előtt beérkezett megrendelések már lekötötték – írta a Hvg.

A mentőszolgálat egyúttal megjegyzi, hogy nem ők az egyedüli egészségügyi szolgáltatók, akiktől ilyen típusú egészségügyi ellátást lehet rendelni. Emellett cáfolják, hogy döntésük hátterében politikai okok állnak. „Tisztelettel kérjük a Demokratikus Koalíció és valamennyi politikai párt képviselőit, hogy az életmentés ügyét ne használják fel napi pártpolitikai céljaik alátámasztására” – írták.

(Kiemelt képünk forrása: Dobrev Klára hivatalos Facebook oldala)