Ellenzéki összefogással simán nyerhető Budapest

2019. március 25., 08:03

Szerző:

Négy ellenzéki párt összefogásával már megszorítható, ötpárti együttműködéssel pedig stabilan verhető a Fidesz a fővárosban az önkormányzati választáson – írja a ZRI Zavecz Research felmérése alapján a Népszava.

A fővárosi szavazók 53 százaléka szeretné, ha Tarlós István nem újrázhatna, de jelenleg csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester. A kutatás szerint Tarlóst 44, Karácsony Gergelyt 38, Puzsér Róbertet pedig 5 százalék támogatja, 14 százalék nem válaszolt.

Az adatok jól mutatják az összefogás értelmét, az persze kérdéses, hogy a pártok mozgását automatikusan követik-e a szavazótáborok. Ugyanis egy Karácsony-Tarlós mérkőzésen az LMP-sek mintegy 29 százaléka, a jobbikosoknak pedig 55 százaléka tartaná hatalomban a főpolgármestert. A pártszimpatizánsok esetleges szétszavazását azonban bőséggel ellensúlyoznák a bizonytalanok – legalábbis Karácsony esetében. Az összefogás a közvélemény-kutatás szerint egyértelműen balra mozgatná a pártot eddig nem választókat.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.