Ellenzéki képviselők mentek be az MTVA székházába, hogy felolvassák a követeléseiket, de nem lehetett

Az MTVA megtagadta a kérést, a tíz politikus nem tágít. Kint a tüntetők nekifeszültek a rendőröknek, dulakodás és könnygáz lett a vége.

2018. december 16., 23:59

Szerző:

A Hősök tere és a Kossuth tér után vasárnap este az MTVA Kunigunda úti székházához vonultak a vasárnapi tüntetés résztvevői, ahol országgyűlési képviselő – Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Vadai Ágnes, Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes, Varju László, Bősz Anett,  Kepli Lajos, Pintér Tamás és Bana Tibor – bement az épületbe, hogy felolvassák az M1-en. A székház földszintjén a biztonsági főnök arra kérte őket, hogy kapcsolják ki a kamerájukat – Szél Bernadett élőben közvetített a Facebookon – először a belső biztonsági szabályzatra, aztán arra hivatkozva, hogy nem járul hozzá hogy róla hang- és videófelvétel készüljön.  Az országgyűlési képviselők eleinte arra hivatkozva tagadták meg a kamera kikapcsolását, hogy az MTVA közintézmény, amely közpénzből működik, de aztán az egészet élőben közvetítő Szél Bernadett-tel együtt kikapcsolták a kamerát, miután ígértet kaptak, hogy találkozhatnak a hírszerkesztővel. Ezután egy terembe kísérték őket. Itt Szél Bernadett újra élőben kezdett közvetíteni. Elképesztő, de azt sem sikerült elérniük, hogy az ügyeletes hírszerkesztővel találkozzanak, a biztonsági főnök háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegette meg őket.  

Korábbi élő közvetítésünket ide kattintva olvashatják el. 

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

01:55 Élő közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. Orbán Viktor szeptember 12-i strasbourgi beszédének az egyik részletével szeretnénk búcsúzni. Ez így hangzott:  

– Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

01:44 Vadai Ágnest állítólag nem engedik be. Szél Bernadett szerint kezd olyan lenni az egész, mint egy krimi. A DK-s politikust sikerül visszavinni.

01:43 Ungár Péter és Székely Sándor is bement az MTVA székházába, Szabó Tímea hazament a kisbabájához. Szanyi Tibor bőröndökkel érkezett.

01:42 Szél Bernadett újra élőzik. Fél kettő múlt, de a közvetítését ezekben a pillanatokban is több mint 3000-en nézik.

 

01:32 Körülbelül 50-en maradtak a Kunigunda úton.

01:23 Az ellenzéki politikusok visszatérnének, de ajtóról ajtóra küldözgetik, egy őrizetlen ajtón keresztül eljutnak egy sminkszobáig, de el vannak zárva a személyes tárgyaiktól, és félnek, hogy átkutatják a holmijaikat. A biztonsági főnökkel vitatkoznak, akit Varju László kér, hogy gyógyszereit vigye utána.

 

01:01 A tüntetők zsákokban szedi össze az összegyűlt szemetet.

00:47 A két MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István és Szanyi Tibor is bemegy az MTVA székházába. Át kellett ugraniuk a kapun.

00:35 Körülbelül száz ember marad a Kunigunda úton. 

00:17 A rendőrség honlapján megjelent egy közlemény a könnygáz bevetéséről: Így hangzik: „A Budapest III., Kunigunda utcában összegyűltek közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket, majd a rendőrsorfalra nyomták az elöl állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek. A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak. A rendőrök a sérülteket a sorfal mögé kísérték, intézkednek egészségügyi ellátásukra.”

00:15 Kint Hadházy Ákos beszél: – Nem baj, ha ez nem holnap történik, az sem, ha holnapután, de ha sokan segítenek, akkor győzni fogunk! Szavait hataalmas üdvrivalgás fogadja.

00:10 Az M1 stábja kivonult felvételt készíteni az országgyűlési képviselőkkel. Hadházy Ákos felolvassa a petíciót, hozzáfűzve, hogy reggelig várnak, hogy az M1-en is felolvassa. Ha nem adják le, meg fogják találni a módját, hogy felolvassák – ígéri. Az egyik stábtag először azt mondja, nincs felhatalmazása elárulni, ki az ügyeletes hírszerkesztő, de az országgyűlési képviselők nem értik, miért nem beszélhetnek vele. Szabó Tímea élőzik. A vége az, hogy újra kimennek a tüntetőkhöz.

 

00:05 Tudósítóink azt látják, hogy a rendőrök nagy erőkkel mennek át Budáról Pest felé az Árpád hídon. Villognak a szirénák.

23:55 A tüntetők között zsíros kenyeret és forró teát osztogatnak.

23:50 Hétfőn újabb tüntetés lesz. Erről Hadházy Ákos írt a Facebookon.

23:49 A tömeg nagy része indul haza, mert indul az utolsó HÉV. 200-300-an maradnak a Kunigunda úton.

23:47 A tüntetők a Himnuszt éneklik. – Nem félünk és nem fázunk – skandálják ezután.

23:42 A jobbikos Bana Tibor kiment a tüntetőkhöz szólni. Kitartásra buzdítja őket, és arra, hogy ha el is kell menniük néhány órára, hozzanak vissza magukkal még egy vagy két embert. Ők tízen ki fognak tartani.

23:40 A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon írt bejegyzést arról, hogy képviselői igazolvány birtokában mit tehetnek meg az MTVA székházában és mit nem. A törvény így szól:

23:28 Minden nap tüntetés – skandálja odakint a tömeg.

23:27 A jobbikos Stummer János azt állítja, hogy fél órán át fogócskázott az MTVA-székház biztonsági őreivel, és végül benyomtaa a tűzjelzőt. Az épületet evakuálni kell.

 

23:13 Az országgyűlési képviselők visszamennek maguk között tanácskozni. – Nem hátrálunk meg – mondja Szél Bernadett, mielőtt újra megszakítaná az élő közvetítést.

23:11 Az ellenzéki képviselők többször is kérik, hogy aki tudjon, vigyen forró teát a tüntetőknek és a rendőröknek is. Nagyon hideg van.

23:08 Szabó Tímea dühösen mondja a kamerába, hogy az MTVA nem nekik tesz szívességet, hanem a kötelességét teljesítené a petíció felolvasásával. Szerinte tízezer tüntető áll az MTVA székháza előtt.

Fotó: Merész Márton

23:07 Az M1 Híradójában most mutatták, hogy az MTVA székházához vonult a tömeg, de hogy miért, azt nem árulták el. A vidéki tüntetésekről is esett szó, aztán a műsorvezető mosolyogva elmondta, hogy ma volt ezüstvasárnap.

23:03 – Bejutottunk, de csak az előszobáig jutottunk – kezdi Hadházy Ákos. Elmondja, hogy hívták a hírhamisító Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, akinek a mobiltelefonja néha kicsengett, de kinyomta, máskor pedig foglaltat jelzett.

Fotó: Merész Márton

Hadházy Ákos mindenkit arra kér, hogy békés legyen, de kitartó és határozott. Emlékeztet, hogy nem a rendőr az ellenfél, ők, a tíz országgyűlési képviselő elindul vissza az épületbe.

– Úgyis jönni fogunk még ide

– nyugtatja egy mondattal a politikus a tüntetőket.

Arról jogerős bírósági ítélet van, hogy Papp Dániel hírt hamisított.

Fotó: Merész Márton

23:02 A technika egy kicsit összeesküdött az ellenzék ellen, a megafon az első két kísérletre nem működik.

22:58 Szél Bernadett újra élőzik. Azzal nyugtatja a tömeget, hogy ő és a képviselőtársai addig nem mozdulnak, amíg a petíciót fel nem olvassák. Minden ellenzéki országgyűlési képviselőt arra kér, hogy vágja autóba magát, és menjenek be hozzájuk. Nem hallatszik messzire a hangja, megafon nélkül beszél.

 

22:51 Kinti élő videónk a helyszínről.

22:47 Szél Bernadett újra megszakítja az élő közvetítést.

22:43 A tíz országgyűlési képviselő elindul kifelé.

Fotó: Merész Márton

21:41 Több tüntető is elesett, miközben a rendőrökkel dulakodtak, azt aki elesett, felsegítették.

22:40 A rendőrök könnygázt vetnek be a tüntetőkkel szemeben.

22:38 Hadházy Ákos és Kunhalmi Ágnes ki akar menni, hogy megnyugtassa a tüntetőket.

22:36 Ne kelljen bemennünk – zúgja kint a tömeg. Hatalmas a feszültség

22:32 Egy visszaszámlálás után a tömeg nekifeszül az MTVA-székház előtt a rendőrsorfalnak.

22: 28 Szél Bernadett újra élőzik.

 

22:19 – Menjünk be – skandálja kint a tömeg.

22:10 Vadai Ágnes és Kunhalmi Ágnes kijött az épületből. Azt mondja, a bent lévő képviselők kérték, hogy jöjjenek ki, hogy elmondják, folytatják a tárgyalást az MTVA-val, hogy fel tudják olvasni a petíciót. Azt kérik a tömegtől, hogy őrizze meg a nyugalmát.

22:09 Az M1 riporttal jelentkezik a tüntetésről. Elhangzik, hogy a demonstrációnak hivatalosan vége, több tüntető viszont az MTVA székházához vonult Ezalatt vetítenek egy fél percnyi élő adást is.

22:07 Az egésznek a lényege tényleg az, hogy a közfeladatot ellátó országgyűlési képviselőket nem hagyják tájékozódni az adófizetői pénzből fenntartott közmédiában, és miközben a közmédia gyakorlatilag Orbán-kormány fakenews-gyáraként működik, ők nem olvashatnak fel egy öt pontból álló petíciót. 

22:06 A tíz országgyűlési képviselő visszavonul egy terembe megbeszélni, hogyan folytassák. Szél Bernadett kikapcsolja a mobilja kameráját, de folytatást ígér.

Fotó: Merész Márton

22:05 Odakint közben elkezdtek repülni az üvegek és a petárdák.

22:04 Szégyen és gyalázat, ami itt történik – mondja Szél Bernadett.

22:03 Szél Bernadett élő közvetítését pillanatnyilag 44 ezren nézik.

22:01 Úgy tűnik, a biztonsági főnök hajlandó fizikai erőszakkal eltávolítani az országgyűlési képviselőket.

21:59 A biztonsági főnök azt mondja, futott öt kört, és sem sikerült elérnie, hogy az országgyűlési képviselőket ügyeletes hírszerkesztő fogadja.

Fotó: Merész Márton

21:58 Szél Bernadett azt mondja, addig nem mozdulnak, amíg a követeléseiket fel nem olvassák.

21:55 Az MTVA hírszerkesztőségi terme előtt fegyveres őrök állnak. A közmédia munkatársai pislognak kifelé. Ez kezd gáz lenni – mondja Szél Bernadett.

21:52 – Ha Orbán Viktor idejönne, ő bemehetne? – kérdezi Hadházy Ákos a biztonsági főnököt. – Ő védett személy – hangzik a válasz.

21:49 Az országgyűlési képviselők közfeladatot látnak el, szabadon mozoghatnak az épületben. Arra hivatkoznak, hogy a biztonsági főnök sem szeretné, ha kimennének és azt mondanák a tömegnek, hogy az ügyeletes hírszerkesztővel sem beszélhetnek.

 

21:44 Íme a petíció, amelyet az ellenzék fel akar olvasni az M1-en.

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

21:41 Az országgyűlési képviselőket megfenyegették, hogy háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha a televízió stúdiójába engedély nélkül mennek be. Írásban átadhatják a biztonsági főnöknek, de nem olvashatják be élő adásban, vagy felvett adásban sem.

21:37 A biztonsági főnök azzal tér vissza, hogy  „ez közintézmány rendeltetésszerű működésének a megzavarása”, de „nem fenyegetés”, hanem figyelemfelhívás egy tényre. Úgy tűnik, számára a rendeltetésszerű működés megzavarásához elég, hogy egy ellenzéki politikus megjelenjen az MTVA székházában

21:34 Eközben bent az MTVA székházában a tíz országgyűlési képviselőt egy terembe kísérik, Szél Bernadett újra élőben közvetít a Facebookon.

21:29 A tüntetők dulakodnak a rendőrökkel. És miközben mindjárt jön a könnygáz, az M1 a síközpontok megnyitásáról közvetít riportot.

21:28 Gyurcsány Ferenc is ott van az MTVA székházánál a tüntetők között.

Eközben az M1-en időjárás-jelentés

volt 21:22-kor.

21:22 – Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej, hej!

21:19 Kint közben hatalmas a káosz, a tömegből a rendőröket dobálják, akik kétszer is felszólítanak mindenkit a terület elhagyására.

Fotó: Merész Márton

21:16 Hadházy Ákos végül azt mondja, hogy ha felmehetnek és az M1 bemondja a követeléseiket, akkor hajlandóak kikapcsolni a kamerát. Szél Bernadett akadozó élő közvetítése véget ér.

21:13 Az MTVA biztonsági főnöke

nem szeretné, ha a 2006-os tüntetésekig hasonló helyzetig

fajulna az ügy. 

21:10 Az MTVA biztonsági főnöke arra kéri az országgyűlési képviselőket, először és utoljára, hogy a székház belső biztonsági szabályzata értelmében kapcsolják ki a kamerájukat. Ezt Hadházy Ákos megtagadja. Joguk van dokumentálni, ami történik.

– Az MTVA közpénzből működik, ami bent történik, nyilvánosnak kell lennie

– érvel Szél Bernadett.

Fotó: Merész Márton

21:08 Az országgyűlési képviselők képviselői igazolvánnyal bemennek az MTVA székházába, hogy a követeléseket felolvassák az M1-en. Bár alapvetően a Momentum Mozgalom petíciójáról van szó, Fekete-Győr Andrást nem engedik be. Szél Bernadett élőben közvetíti, ami történik.

 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.