Elkezdődhetett a Velencei-tó vízpótlása

Már ürítik hozzá a Zámolyi-víztározót.

2021. szeptember 23., 16:58

Szerző:

Megkezdte a Velencei-tó vízpótlásának előkészületet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – Írta a hvg.hu. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a portálnak elmondta, hogy az előkészületek első lépéseként elkezdték leüríteni a Zámolyi-víztározó vizét, amit egyelőre a Pátkai-víztározóba engednek át.

A vízügy tervei szerint október során összesen közel másfélmillió köbméter vizet kormányoznak át a Pátkai-víztározóba a hónap végéig. Eközben a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Az mindenesetre borítékolható, hogy jelentős mennyiségű csapadék nélkül, csak a két tározó vizével nem fogják tudni megtölteni a tavat. Egymillió köbméter víz beengedése – mint a szóvivő is jelezte a hvg-nek – 4 centiméterrel emelné meg a vízszintet, amely jelenleg 70 centiméteres, így alig 7 centiméterrel haladja meg a valaha mért legalacsonyabb vízállást.

Nyár elején írtunk róla, hogy tömeges halpusztulás zajlik a Velencei-tónál, amely felkeltette a szélesebb közvélemény figyelmét a tó tarthatatlan állapotára. Az alacsony vízszint és a hirtelen jött hőség következményeként a tó algásodni kezdett, emiatt pedig több strandot napokra be kellett zárni a szennyezett víz miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fürdőzők a velencei szabad strandon 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Fotó: MTI | Földi Imre)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.