Elítélte a bíróság a fideszes médiabirodalom két vezetőjét egy ordenáré cikk miatt

A Magyar Nemzet nevet viselő kormánypárti lapban Szikszai Péter álnév mögé bújva gyalázta Szabó Tímeát, a főszerkesztőnek is tetszett az írás, le is közölte. Most mindkettőjüket próbára bocsátotta a bíróság.

2021. június 17., 16:41

Szerző:

A bíróság a mai napon bűnösnek mondta ki Szikszai Péter kormánypárti médiamunkást és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában – írja Facebook bejegyzésében Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke. 

A képviselő a posztban ismerteti az ítéletet, miszerint Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a „Zummer Fülöp” álnéven írt cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő megfosztottak emberi mivoltomtól, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselnünk. A bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkámhoz, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson. A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszaira és Toót-Hollóra. 

A képviselő kitér arra is, hogy Szikszai és Toót-Holló a tárgyaláson azt mondták, ők a
 
„Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket
 
pusztán egy gúnyos szatírának szánták.
 
Azt az írást, amit a Fővárosi Ítélőtábla egy másik perben jogerősen végleges eltávolításra ítélt az online térből, mert ahogy fogalmaztak, annak „alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő”, illetve „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt".
 
Szikszai szerint viszont az nem jogsértő, pusztán egy szatíra – ídézte fel Szabó az előző ítéletet, majd hozzáteszi:
„Ezek szerint Goebbels is egy rendkívül szatirikus ember volt". 
 
 

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.