Elindultak a számlálóbiztosok

Október 19-ig online tölthettük ki a népszámlálási kérdőívet. November 20-ig számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, ahol nem történt internetes kitöltés. A Központi Statisztikai Hivatal mindenkit kér, aki nem élt ezzel a lehetőségével, segítse a számlálóbiztosokat a feladataik ellátása során, és szánjon nagyjából fél órát a válaszadásra, ennyi időre van szükség egy lakáskérdőív és 2-3 személyi kérdőív kitöltésére.  

2022. október 20., 00:00

Szerző:

— Mi vár azokra, akik nem töltötték ki online a kérdőívet?

Azokat a háztartásokat, ahonnan nem érkezett be október 19-ig online a népszámlálási kérdőív, október 20. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel. A számlálóbiztos először a lakással kapcsolatos kérdéseket teszi fel az ott lakóknak, majd mindenkiről, aki életvitelszerűen ott tartózkodik, személyi kérdőívet is ki fog tölteni. Egy 2-3 fős háztartás esetén ez nagyjából fél órát vesz igénybe. A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a kapott válaszokat, illetve a tudomásukra jutott egyéb információkat bizalmasan kezelik.

— Szólnak előre a számlálóbiztosok, hogy mikor kell otthon lenniük a háztartásoknak?

A számlálóbiztos legalább három alkalommal, reggel, délben, este, hétköznap és hétvégén is próbálja felkeresni az ott lakókat, hogy lekérdezze a kérdőíveket. Ha nem találja otthon az ott élőket, értesítőt hagy majd a postaládában, amelyen feltünteti a nevét és az elérhetőségét, így van lehetőség arra, hogy egyeztessünk egy időpontot, amikor újra ellátogat hozzánk.

— Egy háztartásban élő család esetében elég, ha csak egyikük van jelen?

Igen, akár egy személy is megválaszolhatja az egész családra, az ott élőkre vonatkozóan a kérdéseket a számlálóbiztos segítségével, ha betöltötte a 18. életévét. Nem kell tehát az egész családnak ott lennie, egy olyan időpontot találni, ami mindenki számára megfelel, hanem elég, ha a család egy nagykorú tagja fogadja a számlálóbiztost, és megválaszolja a lakással és az ott élő személyekkel kapcsolatos kérdéseket.

— Hogyan igazolják magukat a számlálóbiztosok?

Minden számlálóbiztos rendelkezik majd egy igazolvánnyal, ezen látható lesz a neve és egy egyedi azonosítósorszám is. Kérésre fel fogják mutatni a személyigazolványukat vagy más fényképes igazolványukat. Ha valaki ennek ellenére még mindig bizonytalan, érdeklődhet a 06/80-080-143-as ingyenesen hívható telefonszámon, illetve a kapcsolat@nepszamlalas2022.hu email címen.

(x)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.