Elfogytak a gyerekek – sorra zárnak be az iskolák Somogyban

Több iskola is zárva marad a nyár végén Somogyban. A kisbárapáti és a kálmáncsai intézmény is bezár szeptember elsején, mindkét helyen megszűnt az oktatás.

2022. augusztus 27., 08:32

Szerző:

A Sonline.hu értesülései szerint bezár az évtizedek óta működő a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a Somogy megyei Kisbárapátiban.

Egyrkor jól felszerelt intézmény volt

Az intézmény a környék egyik legfelszereltebb oktatási intézményének számított harminc évvel ezelőtt. Még külön tornaterem is tartozott az iskolaépülethez, kiemelkedve ezzel a többi település közül. Akkoriban még csaknem 100 gyerek járt az iskolába, az utóbbi években azonban már egyre kevesebb. Az elmúlt tanévben mindösszesen kilenc kisdiák koptatta itt a padokat.

A gyerekek az andocsi iskolában tanulnak tovább.

A lap megkereste a Siófoki Tankerületi Központot, ahonnan azt a választ kapták, hogy nem zárták be az intézményt, csupán szüneteltetik az oktatást a következő tanévben.

A Sonline-nak nyilatkozó Keszegné Csordás Krisztina, Kisbárapáti polgármestere elmondta, a pedagógushiányra és a kevés diákra hivatkozva döntött úgy a tankerület, hogy szünetelteti az oktatást a faluban. Mint kiderült, tavaly már majdnem bezárt az iskola, de akkor sikerült megmenteniükk az intézményt még egy évre.

Váratlanul érte az iskolaváltás híre a kálmáncsai családokat is. Ott a gyerekek többsége várhatóan a homokszentgyörgyi iskolában folytatja tanulmányait. A diákokat falubusszal szállítják majd a két település között – írja a lap.

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.