Elfogyott a türelem: készek a sztrájkra az ápolók

A szakszervezet szerint az ápolók már megélhetési válsággal küzdenek, azonnali, 32-55 százalékos béremelést követelnek.

2023. január 26., 14:13

Szerző:

Forr a levegő az egészségügyben, az ápolók megélhetési válsággal küzdenek, nem tudnak nyárig várni a fizetésemeléssel, fogalmazták meg a miniszterelnöknek címzett levelükben, amit a Napi.hu szemlézett.

Sztrájktárgyalást és kollektív vitát kezdeményeznek, azonnali 32-55 százalékos béremelést követelnek. Közben az orvosok is február elején egy rendkívüli küldöttközgyűlésen döntenek arról, hogy milyen nyomásgyakorlási eszközt vetnek be a szakmai és egzisztenciális érdekeik megvédése miatt.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) kormányfőnek küldött levélében hat pontból álló követeléseiket fogalmazták meg az ápolók: ezek többek között tartalmaznak egy azonnali 32-55 százalékos béremelést, valamint azt, hogy az azonnali béremeléssel a szakdolgozói átlagbér érje el az orvosi átlagbér 37 százalékát, a béremelés második lépcsőjében 2024. január 1-étől pedig érje el az orvosbér 45 százalékát. Maradjanak meg a pótlékok, bérkiegészítések, valamint a 20 százalékos bércsökkentésre csak kivételes esetben a munkavállalói képviselők véleményét is figyelembe véve kerülhessen sor.

 A FESZ azt írta: a munkavállalók képviselői úgy döntöttek, hogy nem fogadják el, hogy a szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók bérét 2023. január 1-től nem emelték meg. Saját felmérésük szerint az ápolók megélhetési válsággal küzdenek. A közvélemény-kutatásukat kétezer munkavállaló töltötte ki, a válaszadók 72 százaléka azt írta, hogy korlátoznia kellett az élelmiszerfogyasztását, és sokan a gyermekeiknek sem tudják megvenni a szükséges élelmet, ruhát.

A felmérésünkben résztvevők válaszaiból az derül ki, hogy több mint 80 százalékuknak harmadával vagy annál nagyobb mértékben nőttek a kiadásai az elmúlt időszakban, és a várható magas infláció miatt egyre súlyosabb megélhetési válságba kerülnek.

A válaszadók harmada a pályaelhagyást fontolgatja, minden ötödik válaszadó külföldi munkavállalásra készül – írja a lap.

(Kiemelt kép: Ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja. MTI/Balogh Zoltán)

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

A főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi belvárosi „autópályák” helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten, ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat - jelentette be a főpolgármester pénteken Budapesten.