Elfogták az „unokázós csalókat" - külföldről szervezték őket

Az elkövetők vezetékes, valamint mobiltelefonon hívtak fel szombathelyi idős embereket. A telefonálók az idős személy gyermekének, vagy hivatalos személynek adták ki magukat és egy meg nem történt balesetről tájékoztatták őket.

2021. május 5., 09:24

Szerző:

„Unokázós csalók” jelentek meg 2021 áprilisában Szombathelyen. Az ismeretlen elkövetők vezetékes, valamint mobiltelefonon hívtak fel szombathelyi idős embereket. A telefonálók az idős személy gyermekének, vagy hivatalos személynek adták ki magukat és egy meg nem történt balesetről tájékoztatták őket, amelyet a hozzátartozójuk okozott - írta a police.hu. A „probléma” mielőbbi, hatékony megoldása érdekében, a kár megtérítésére milliós nagyságrendű összeg megfizetését – átutalását, illetve személyes átadását – kérték. Annak érdekében, hogy a sértettek ne tudjanak másik telefonhívást indítani és őket se tudja elérni senki, arra utasították őket, hogy ne tegyék le a telefont, így folyamatosan szóval tartották a sértetteket.

Az elkövetők összesen öt alkalommal jártak sikerrel és cselekményeikkel több millió forint kárt okoztak a sértetteknek. Tizenhat alkalommal pedig kísérleti szakaszban maradt a cselekményük, mivel a sértettek a kért összeget nem adták át, vagy nem utalták át az elkövetőknek.

A gyors és széleskörű adatgyűjtésnek, a beszerzett információknak köszönhetően a szombathelyi nyomozók 2021. április 22-én elfogtak több, a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyt.

A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a bűncselekmény-sorozatot nem Magyarország területéről szervezik. A bűncselekmények elkövetését és a kicsalt pénzek megszerzésének menetét is külföldről felügyelték. Az elkövetői kör külföldön tartózkodó tagjait, az általuk korábban elkövetett, hasonló jellegű bűncselekmények miatt, a velük szemben kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancsok alapján, az illetékes hatóságok elfogták, a kiadatásukkal kapcsolatos eljárás jelenleg is folyik.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya huszonegy rendbeli, nagyobb értékre elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

(Kiemelt kép: police.hu)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.