Elfoglaltak egy szigetet a Tiszán

A zászlót is kitűzték. 

2022. július 13., 06:58

Szerző:

„2022. július 7-én 14.30 órakor bevonultunk a szigetre és elfoglaltuk”

– jelentették Cibakháza település honlapján.

Mint írják, Hegyes Zoltán polgármester kitűzte Cibakháza zászlaját, ezzel is jelezve a település teljes körű fennhatóságát a sziget felett. A sziget területe a Tisza vízállásának függvényében változó, a jelenlegi vízszint mellett (Szolnok -280 cm) nagyjából 7500 m². Érdemes megjegyezni, hogy a sziget most a legnagyobb, mert ennyire kis vizet eddig nem mértek Szolnoknál. További apadás esetén a sziget területe növekedhet, ez a plusz terület automatikusan Cibakházához fog tartozni.

Azzal, hogy a sziget cibaki területté vált, érvénybe léptek a Holt-Tisza esetében lakossági szavazással is megerősített szabályok, miszerint a keletkező szemetét mindenki köteles elszállítani.

Péntek reggelre a Tisza ismét rekordot döntött, Szolnoknál 8.00 órakor -281 cm volt a vízállás, ez azt is jelenti, hogy a sziget területe valamelyest nőtt.

(Kiemelt képünk: Cibakháza, Tisza-sziget. Forrás: Cibakháza honlapja.)

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.