Tényleges életfogytiglant kért az ügyészség a Határ úti gyilkosra – 21 év alatt több tucatnyian ítéltettek rács mögötti halálra

2020. május 26., 13:44

Szerző:

Minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat és tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést kért a bíróságtól a Fővárosi Főügyészség arra a férfira, aki tavaly kegyetlen módon megölte ismerősét. A vádhatóság azt is indítványozta, hogy a vádlottat zárják ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, és tiltsák el a közügyek gyakorlásától.

A vádirat szerint a 34 éves férfi 2019. április 20-án este Budapest XX. kerületében, a Határ út melletti füves területen sétált alkalmi ismerősével, egy 51 éves férfival.

Beszélgetés közben a vádlott – ismeretlen okból – a másikra támadt, és hosszabb időn keresztül bántalmazta. Végül elővett egy tapétavágó kést, és elvágta a torkát. A sértett meghalt.

Rendőrségi helyszínelők a XX. kerületben, 2019. április 20-án - itt ölt a férfi.

A történtekre felfigyelt valaki, aki értesítette a rendőrséget, így a férfit perceken belül elfogták.

Az ügyészség közleményéből kiderül: a vádiratnak tárgya az is, hogy a vádlott a gyilkosság napján egy másik férfival is verekedett egy XXIII. kerületi hajléktalanszállón.

A vádlott jelenleg letartóztatásban van.

Képünk illusztráció
Fotó: Youtube

Magyarországon 1999 óta létezik a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint

  • 1999-ben még csak 1 ilyen elítélt volt hazánkban
  • 2005-ben 10
  • 2012-ben 25
  • 2014-ben 49
  • 2018 decemberéig pedig már 57 olyan elítélt van a magyarországi börtönökben, aki tényleges életfogytiglani büntetését tölti. 

Azóta ez a szám hárommal bővül a tavalyi évben a 71 menekült halálát okozó (halálkamionként ismert) szegedi embercsempészekkel, idén pedig egy két évvel ezelőtt majdnem halálra szurkált taxisofőr tettesével bővült a szám.

A nyilvántartottak közül a jelenlegi snicceres esettel együtt 62 férfi és 1 nő üli a büntetését. A nő 2016-ban ittas állapotban, 108 késszúrással végzett nyolcéves kislányával. A tatai asszonyt – első fokon – tényleges életfogytiglanra ítélték. A nő fellebbezett, de a másodfok előtt a zárkájában széttépte a fellebbezését, majd írásban kérte a bírót, hogy tekintse semmisnek. 

Akadt egy másik nő, aki korábban tényleges életfogytiglant kapott Magyarországon: ő Polcz Erika volt, akit a 11 éves Szita Bence megöléséért ítéltek el, de ő tavaly januárban rákban meghalt a kalocsai börtönben.

2018 júniusában az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága kimondta, hogy meg kell változtatni a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre vonatkozó hazai szabályokat, és biztosítani kell, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy bizonyos idő után valóban megvizsgálják.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.