Növekvő béreket, színvonalas ellátást követel az egészségügyben az Elegy

2020. augusztus 16., 17:01

Szerző:

Négy év alatt az európai átlag szintjére kell emelni az egészségügyi közkiadások GDP-arányos részesedését - közölte az ellenzéki pártokat és szakértőiket tömörítő együttműködés,

melyet Elegy névre kereszteltek.

Az ellenzéki pártok – a DK, a Jobbik, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – szakértőit és civil szakembereket tömörítő testület közleményében azt sürgette, hogy az egészségügyi költségvetés a GDP mértékében legyen meghatározva.

Az Elegy szerint megfelelő munkakörülményekkel és tisztességes bérezéssel kell megállítani az orvosok és ápolók külföldre "menekülését". Az egylépcsős béremelés után pedig garantálni kell, hogy az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére minimum öt éven át az átlagos bérnövekedést meghaladó módon emelkedjen - olvasható a közleményben.

Kiemelték, elvárható, hogy az állam a színvonalas és mindenki számára egyformán elérhető egészségügyi alapellátás megteremtését és fenntartását elsőrendű feladatának tartsa, és ennek megfelelően az a mindenkori költségvetésben külön soron jelenjen meg.

Az egészségügyi szakhatósági rendszer önállóságát vissza kell adni, és annak háttérintézményeit újra kell szervezni - közölte az ellenzéki szakbizottság.

A közlemény aláírói között a DK, a Jobbik, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd képviselői is megtalálhatóak.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.