Elegük lett Farkas Flórián királyságából, petícióban követelik a változást

2018. február 21., 00:20

Szerző:

„A magyarországi romák képviseletére választott Országos Roma Önkormányzat csak akkor tudná visszaszerezni a különböző bűncselekmény-gyanúk miatt megtépázott becsületét és hitelességét, és akkor szolgálná a roma nemzetiség érdekeit, ha meghallgatná azon állampolgárok véleményét, akiktől megbízatásukat kapták. (...)  Követeljük, hogy az Országos Roma Önkormányzat vonja vissza a listán szereplő személyekről szóló határozatát, és hallgassa meg a népcsoport, a választópolgárok akaratát, és ne titkos háttéralkuk és voksolások révén, hanem nyílt szavazással, döntésüket vállalva hozzanak határozatát a magyarországi romák következő négy évre vonatkozó felelősségteljes döntésükről!” – már több mint kétszázan írták alá azt az online petíciót, amelyben a RomNet követeli, hogy az Országos Roma Önkormányzata (ORÖ) vonja vissza az április 8-i parlamenti választásokra felállított nemzetiségi listáját, és széles körű társadalmi konszenzus alapján döntsön az indulók személyéről.

Farkas Flórián
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az ORÖ – írta meg a RomNet – a múlt keddi közgyűlésén órákon át tartó vita után titkos szavazással döntött arról, hogy a három fős nemzetiségi listáját a Farkas Flórián fémjelezte Lungo Drom politikusa, Farkas Félix eddigi nemzetiségi szószóló vezetheti, aki 24 voksot kapott, mögötte az egyetlenegy vokssal kevesebbet szerző Balogh János ORÖ-elnöké a második hely,  a harmadikként pedig Raffai László (Lungo Drom) indulhat. Emiatt sokan már a helyszínen az elégedetlenségüknek adtak hangot. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke, a Magyarországi Cigánypárt (MCP) pártigazgatója arról beszélt, hogy a magyarországi cigányság képviseletének joga nem Farkas Flórián személyes privilégiuma, és lennének, akik Farkas Félixnél és az ORÖ más képviselőinél sokkal jobban el tudnák látni a nemzetiségi szószóló feladatát. „Az ORÖ nem egy királyság, hanem a választói akarat közvetítője” – fűzte hozzá. Szerinte a magyarországi cigányság életében akkor történne pozitív változás, ha Farkas Félix és Farkas Flórián „semmilyen szinten” nem jutna mandátumhoz a jövőben.

Farkas Félix (a jobbszélen) Soltész Miklós államtitkár, Balog Zoltán miniszter és Czibere Károly államtitkár társaságában
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fideszes országgyűlési képviselőként Farkas Flóriánnak 2014-ben összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az ORÖ elnöki tisztségéről, de miniszterelnöki biztosi tisztséggel vigasztalódhatott, és azóta is hosszú árnyékot vet a a szervezetben. A Lungo Dromból 2015-ben kizárt Lakatos Oszkár ORÖ-képviselő azt állította, hogy a múlt  keddi közgyűlés alatt Farkas Flórián telefonon több ORÖ-tagot is felhívott telefonon, és megfenyegette meg őket, ha nem Farkas Félixre adják a voksukat, akkor hozzátartozóik már másnap elveszíthetik munkájukat a kormányzati háttérintézményekben. Lakatos Oszkár az ügyben egy másik ORÖ-képviselővel, Vajda Lászlóval a szervezetet felügyelő Budapest Főváros Kormányhivatalához fordult csalás gyanúja miatt.

A petíció javaslata szerint a nemzetiségi listát Kállai Ernő társadalomkutatónak és jogásznak, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt  országgyűlési biztosának kellene vezetnie.

Az ORÖ működését és Farkas Flórián ténykedését több messzire visszhangzó botrány is szegélyezte az elmúlt években.

  • Novemberben a Népszava nyomán megírtuk, hogy a fővárosi kormányhivatal „mulasztásban megnyilvánuló eljárási jogsértéseket” állapított meg, miután kiderült, hogy a 2011 és 2014 között kapott 2,873 milliárd forint támogatás tíz százalékát, 287 millió forintot elnöki keretnek nyilvánítottak, amelynek a felhasználásáról Farkas Flórián saját hatáskörben dönthetett.
  • Az ORÖ égisze alatt útjára indított Híd a munka világába szövetkezetben eltűnt 1,6 milliárd forintnyi EU-támogatás, amelyet felzárkóztatás helyett ingatlanvásárlásra költöttek. Bár ezt az Emmi korábbi döntése értelmében aza ORÖ-nek vissza kellett volna fizetnie, az Orbán-kormány volt oly nagyvonalú, hogy elengedjen belőle 1,3 milliárdot. Az ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is nyomozást indított. A szövetkezetet gyakorlatilag szétlopták, a túlzónak tartott bérkifizetések jócskán meghaladják a 700 millió forintot.
  • Személyi juttatások címén százmilliókat vettek ki Farkas Flórián alapítványa, a hatalmas mennyiségű állami pénzzel támogatott Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány számlájáról úgy, hogy az alapítványnak nincs telefonszáma, nincs e-mail-címe, és a budapesti központjában sem nyit senki ajtót.

Az ORÖ ellen összesen öt ügyben folyik eljárás. A Fővárosi Főügyészség a Híd a munka világába miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával indított nyomozást. Mindez egyébként Farkas Flóriánt nem zavarja túlságosan, és miközben Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter rasszizmussal vádolta meg azokat, akik az ügyeit firtatják, maga a miniszterelnöki biztos kampányt indított a kamupártok ellen, amelyek csak megtévesztik a romákat és lenyúlják az állami támogatást. 

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.