Elbukta a konzultációs pert Rogán Antal propagandaminisztériuma a Helsinki Bizottsággal szemben

2018. február 28., 14:22

Szerző:

Ma hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék a Helsinki Bizottság kontra Miniszterelnök Kabinetiroda személyiségi jogi perben – tudósít az Index. Ahogy arról korábban a 168 Óra is beszámolt: a Magyar Helsinki Bizottság még októberben fordult bírósághoz a nemzeti konzultáció miatt, mivel szerintük a konzultációs íven szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait.

A bírósági ítélet kimondta, hogy a konzultáció 5. pontjában foglaltakkal a minisztérium megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát, és eltiltotta a további jogsértéstől. A keresetben kért nyolcmillió forint helyett azonban csak 2 milliót ítélt meg. 

 

A kifogásolt állítás a következő:

Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.

Az alatta található magyarázat pedig így szól:

Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.

A Rogán-féle minisztérium azzal védekezett az 5-ös pontban megfogalmazott állítás csak vélemény, amit tűrnie kell a Helsinkinek. Ezzel kapcsolatban a bíróság kifejtette, hogy ha véleménynek is minősülne, abban az esetben is a véleménynyilvánítás szabadsága még egy közügyet érintő fontos kérdésben sem terjedhet ki arra, hogy a felperes valós szakmai tevékenységét megkérdőjelezze, hiteltelenítse és a védett jogát sértse.