Elbizonytalanodtak az emberek, megtorpant az oltási kedv emelkedése

A megkérdezettek több mint fele nem foglalkozik oltásellenes, járványszkeptikus véleményekkel. 

2021. február 12., 16:40

Szerző:

Február első hetében megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében, amelyet a 444 szemlézett.

Ebben azt írják, az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55–64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzetségűek lettek bizonytalanabbak.

A KSH számai szerint az oltási hajlandóság január végére fokozatosan 39,8 százalékra nőtt. Február első hetében azonban hirtelen megfordult a trend: két százalékkal kevesebben válaszolták azt, hogy beoltatnák magukat.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja - írja a statisztikai hivatal. A felmérés tizedik hetében a megkérdezettek 81%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 76%-át a kormányzati kommunikáció, illetve 66%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több mint a fele (53%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó egy lakót olt be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én. MTI/Mohai Balázs)