Esővel, villámlással köszönt ránk az új év

A várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig.

2023. december 31., 19:38

Szerző:

A Brit-szigetek felett markáns ciklon örvénylik, amelynek frontjai mentén Nagy-Britanniában és a nyugat-európai partvidéken többfelé esik az eső. Oroszország nyugati részein egy elöregedőben lévő ciklont figyelhetünk meg, a térségben így több helyen havazik. E két rendszer között Közép-Európa és a mediterrán országok időjárását anticiklonális hatások alakítják, így itt jellemzően csapadékmentes, naposabb az idő. A kontinens déli felén enyhe az idő, 10 fok közeli, délen inkább 15 fok körüli csúcsértékek jellemzőek, a Skandináv-félsziget legnagyobb részén azonban napközben is fagyos az idő.

Hétfő estig a Kárpát-medence felett hidegfront vonul át, így többfelé számíthatunk csapadékra, sőt az új év legelején még néhány zivatar is kialakulhat.

Vasárnap késő délutántól egy érkező hidegfront hatására északnyugat felől mindenütt beborul az ég, és

éjszaka egyre többfelé várható eső, zápor, hajnalban, reggel délen egy-egy helyen az ég is megdörrenhet.

A kora reggeli órákig a délkeleti, keleti határ közelében még kicsi a csapadék előfordulási esélye. Reggeltől északnyugat, nyugat felől gyorsan és jelentősen csökken a felhőzet, délutánra a keleti határvidéken is. Eközben az ország déli fele fölé magasszintű felhőzet érkezik. A Dunántúlon délelőtt, a keleti határvidéken délután, késő délután áll el az eső. Vasárnap a déli szél élénk, az Észak-Dunántúlon olykor erős lesz, és éjszaka is élénk marad a légmozgás. Hajnaltól azonban előbb a Dunántúlon majd napközben keletebbre is északnyugatira, nyugatira fordul a szél, és meg is erősödik. 

A hajnali órákban általában 2 és 8 fok közötti értékekre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 11 fok között alakul, Baranyában reggel állhat be a maximum.

(Kiemelt képünk illusztráció. Villámlás Szombathelyen. Fotó: Czeglédy Csaba hivatalos Facebook-oldala.)

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.