Egyre nagyobb a baj a benzinkutakon

A kisvárosokban pánikvásárlást fog előidézni. 

2022. június 30., 07:46

Szerző:

Az RTL-nek nyilatkozó szakértő szerint vasárnap Siófok-szerte kifogyott a benzin, az ilyen jelenségek pedig pánikvásárlást idézhetnek elő a kisebb városokban, miközben sok kisebb kút már most is a csőd szélén áll.  Egyre gyakoribb az üzemanyaghiány Magyarországon, és valószínűleg lesz ez még rosszabb is, júliusban és augusztusban tetőzhet a probléma, írja az rtl.hu.

 

„A nagy kereskedők, akik eddig a hazai forgalom 30 százalékát import üzemanyagból oldották meg, akár több mint 200 forintos veszteséget is elszenvednek literenként, amennyiben üzemanyagot adnak el a magyar piacon”

– nyilatkozta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Szakértők egybehangzó véleménye szerint a probléma csak fokozódni fog, mert, az első aratások elindulásával és a nyaralások növekvő számával július-augusztus környékén lehet az üzemanyag-felhasználás csúcsidőszaka.

„Optimista forgatókönyvem nincs, csak pesszimista, és a pesszimistán belül különböző fokozatok”  

– fogalmazott a Fókusznak Egri Gábor a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Azt mondja, jelenleg csak a százhalombattai finomító termel Magyarországra üzemanyagot, a kis kutaknál 5 és 20 liter között, a nagy hálózatoknál 20 és 50 literben maximálták a napi kiadást, az állami tartalékok pedig fogynak, így a benzinkutasok arra kérik az autósokat, hogy spóroljanak az üzemanyaggal. 

 

„Vasárnap Siófokon egyetlen benzinkút sem volt nyitva, vagy nem lehetett kapni üzemanyagot, így akik elindultak a főváros felé a Balaton-partról, teljesen meg voltak lőve, mert nem tudtak hol tankolni”

– mondta Bujdos Eszter. Péntektől változik az üzemanyagok piaci ára, így júliustól egy liter 95-ös benzinért átlagosan 783,9 forintot, míg egy liter normál gázolajért átlagosan 811,9 forintot kérnek majd azoktól, akikre nem vonatkozik a hatósági ársapka.

(Fotó: MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.