Egyre kevesebbet esznek a magyarok

2008 és 2012 között folyamatosan csökkent az éves hazai élelmiszer-fogyasztás az élelmiszermérlegek alapján. A háztartások saját fogyasztásai is mérséklődnek.

2014. július 7., 17:36

A válság kitörésének évétől eltérő ütemben ugyan, de folyamatosan csökkent a hazai élelmiszerfogyasztás. A KSH legfrissebb adatai 2012-re vonatkoznak, amikor 614,8 kg élelmiszer jutott egy főre, szemben a 2008-as 675 kg-mal.


Ezt a számot az élelmiszermérlegek alapján számolta a KSH, vagyis a hazai termelés és import, valamint az export és a veszteség különbségéből. Az így kapott belföldi élelmiszer-felhasználásból kivonva a nem élelmezési célú hasznosítást, megkapjuk a végeredményt. A módszertanból következik, hogy a statisztika magába foglalja a külföldiek hazai fogyasztását, de hiányzik belőle a magyarok külföldi fogyasztása. Ettől függetlenül a tendenciák jól látszanak – adta hírül az mfor.hu.

Az, hogy csökken az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége, sok mindenre visszavezethető. A 2008 óta eltelt időszakban ez vélelmezhetően az alacsonyabb életszínvonal következménye, de hosszabb távon a motorizáltság növekedése és az információtechnológia fejlődése is állhat mögötte. Nem nehéz belátni, hogy minél több dolgot tudunk elintézni otthonról (ide tartozik a munka is), egyre kevesebb mozgásra és ezzel együtt kisebb mennyiségű energiára van szükségünk.

A mennyiség azonban csak az egyik oldala ennek a kérdésnek. Szomorú, hogy a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás részaránya szintén csökkenő tendenciát mutat a válság kitörése óta, míg előtte inkább növekedett. Ha a súlyarányt nézzük, 2005-ben 681,2 kg összefogyasztásra 194,8 kg zöldség és gyümölcs jutott, amely 28,6 százaléknak felel meg. Ez az arány 2006-ban 30,6, 2008-ban pedig 31,5 volt, 2012-re azonban 28,3 százalékra csökkent. Ha az egyes alapvető gyümölcsök fogyasztói árát nézzük, akkor azok változása nem kellene, hogy ilyen mértékű visszaesést eredményezzen. Az alma és a citrom például kevesebbe került 2012-ben, mint 2008-ban, de a narancs is csak 9 százalékkal drágult 4 év alatt. A zöldségek közül a fejeskáposzta ára a 2008-as szinten állt tavaly előtt, a paradicsom pedig szintén komoly áringadozást mutatott. Az uborka 10 százalékkal drágult 2008-hoz képest, a vöröshagyma, pedig egy jelentősebb drágulás után 2012-ben visszatért válságkori árához a KSH adatai szerint.