Egymillióra megzsarolták a Momentum pécsi elnökét a homofób, antiszemita kijelentéseivel, most feljelentésre készül

2018. február 2., 23:03

Szerző:

Bocsánatot kért Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom pécsi szervezetének az elnöke és országgyűlési képviselőjelöltje azokért a homofób, antiszemita kijelentéseiért, amelyeket egy hangfelvétel tanúsága szerint 2010-ben, 18 évesen tett egy budapesti lakásban készült podcast alatt – írja a Szabad Pécs. A hangelvételt pénteken az Origo hozta nyilvánosságra. Nemes Balázs többek között azt állítja rajta, hogy Izrael történelmileg nem létező dolog, ugyanúgy, mint Szlovákia, és a területet nem is Izraelnek hívják, hanem Brit-Palesztin Mandátumnak, elejti az untig ismert poént, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá, és beszél arról is, hogy kövekkel nem, de ételmaradékkal igenis lehet támadni a melegekre a Budapest Pride-on.

Nemes Balázs a Momentum elnöke és alelnöke, Fekete-Győr András és Soproni Tamás között Pécsen
Fotó: Nemes Balázs/Facebook

A nyilvánvalóan homofób, antiszemita kijelentések ellenére a Momentum kiállt Nemes Balázs mellett, azt állítva, hogy a politikus az elmúlt nyolc évben megváltozott, és a pártba is azért lépett be, mert amit most gondol, az homlokegyenest szemben áll az akkori világnézetével. Ezzel összhangban nyilatkozott most a Szabad Pécsnek a politikus is. Azt mondta, nem mentegeti magát, valóban az ő hangját lehet hallani a felvételen, de nem sokkal a podcast után eltávolodott attól a társaságtól, amelynek a tagjaként a fenti kijelentéseket tette. Elárulta azt is, hogy a párton belül a hangfelvétel ténye nyílt titok volt, őt pedig tavaly év vége felé valaki megzsarolta, egymillió forintot kérve, hogy a hangfelvételt ne hozza nyilvánosságra. Ennek ő nem engedett, most pedig feljelentésre készül az ügyben, nem azért, mert a hangfelvételt nyilvánosságra hozták, hanem azért, mert megzsarolták.

Azután, hogy a hangfelvétel kiszivárgott – fűzte hozzá –, azonnal összehívta a párt a pécsi szervezetét, és bizalmi szavazást kért maga ellen. Ezen a pécsi párttársai is egyhangúlag kiálltak mellette, így ő maradt a Momentum pécsi elnöke és országgyűlési képviselő-jelöltje is Baranya 1. számú választókerületében. A Szabad Pécsen kívül még egy, a honlapjára feltett videóban is bocsánatot akar kérni a nyilvánosságtól. Egy új politikai kultúra része kell, hogy legyen a hibák elismerése, az önmagunkkal való szembenézés – válaszolta a kérdésre, hogy úgy érzi, maradhat-e a botrány után a politikában. 

Nemes Balázs egyébként az egyik szervezője volt az netadó elleni 2014-es tüntetéssorozatnak – fel is szólalt a demonstrációkon – és korábban részt vett több diáktüntetésen is. Ezeknek már az egyik ismert alakja volt, amikor 2013-ban jelentkezett a Miniszterelnökség gyakornoki programjára, de két hónap után azt mondták neki, hogy nem maradhat. A döntést nem indokolták.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.