Egyetlen percet sem működött az uniós támogatásból felszerelt iskolai napelem

A kisvárdai tankerülethez tartozó 15 iskola korszerűsítésére összesen 250 millió forintot költöttek el.

2022. október 5., 09:21

Szerző:

Négy olyan iskolát talált az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábja a kisvárdai tankerületben, amelyre hiába telepítették a szakemberek az uniós pénzből beszerzett napelemeket, azok egyetlen percig sem termeltek áramot soha. Milliókat spórolhattak volna az áramszámlákon, ha megfelelően telepítik a rendszereket.

Napelem északi oldalon, fal mögött

Tuzsér egyetlen iskolájában a tornaszertár tetején vannak a napelemek, Tarpán ugyan az iskola tetején, de az északi oldalon, házfal mögött, ami Kiss Ernő, a a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint nem szerencsés, csak akkor telepítenek északi oldalra napelemet, ha nagyon muszáj. AZ RTL információi szerint egyik rendszer sem működik, a tankerület elismerte, hogy ez valóban így van, mert azt írták, 11 intézményben remekül működik a rendszer, 4-ben azonban még nem termel. A tankerület szerint a csatlakozási dokumentumok lejártak, ezért az áramszolgáltató nem tudta a rákötést elvégezni. Mindezért szerintük a koronavírus-járvány a felelős. A Házon kívül megszerezte a műszaki átadás-átvételi dokumentumokat, amelyekből kiderült, mikor adta át a kivitelező a napelemes rendszert. A tarpai iskolában 2019. június 21-én, a másik három intézményben novemberben. A koronavírus-járvány miatt viszont csak kilenc hónappal később zárták le először az országot, vagyis bőven lett volna idő elvégezni a pár hétig tartó átadást. Ráadásul már jó ideje nincsenek korlátozások.

Az áramszolgáltató, Opus Titász az RTL-nek azt írta, ezeknél az iskoláknál előfordult, hogy „hiányos, téves igénybejelentéseket” adtak be, vagy be sem fejeződött az a folyamat, ami ahhoz kell, hogy a hálózatra lehessen kötni az épületeket. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: napelemek egy épület tetején a Bács-Kiskun megye bácsalmási járásában fekvő nagyközségben. MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)

 

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.