Jön az OTP riválisa, a Magyar Bankholding, Vida József és Mészáros Lőrinc közös gigacége

2020. május 15., 18:10

Szerző:

Közös pénzügyi holding létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB), amelybe a két pénzintézet egyenlő tulajdonrésszel lép be. A két pénzintézet közleménye szerint a Magyar Bankholding Zrt. feladata, nemzetközi tanácsadók bevonásával,

megvizsgálni és előkészíteni egy új, jelentős piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét.

Hogy a két bank tervez valamit, arra már voltak jelek hónap elején:

A két bank Magyar Bankholding Zrt. néven közös pénzügyi holding társaságot hoz létre egyenlő tulajdonrésszel. A társaság leendő vezérigazgatója Vida József az MTB Zrt. (a Takarék Csoport központi bankja) elnök-vezérigazgatója, az Igazgatóság első tagjai Balog Ádám az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Bencze András, valamint Vida József lesz. A felek az alapítási engedély iránti kérelmet 2020. május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz. A felek vizsgálják az MKB Bank Nyrt.-nek a hitelintézeti integrációba történő belépését is.

Az MKB Bank Nyrt. 49 százaléka Mészáros Lőrincé,

egyharmada egy ismeretlen magántőkealapé. 

A Takarékbank és az MKB összesen 1,3 millió fős ügyfélbázissal, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal

Magyarország második legnagyobb szereplője lehet az OTP Bank után.

A közlemény kiemeli: a két pénzintézeti csoport jól kiegészíti egymást mind az ügyfélkör, a szolgáltatások összetétele, mind az üzleti fókusz tekintetében. A Takarék főként kisvárosi és kistelepülési lakossági, agrár- és mikro-, illetve kkv vállalati ügyfeleihez, önkormányzati kapcsolataihoz kiválóan illeszkedik az MKB városi ügyfélköre, privátbanki és nagyvállalati és lízing portfóliója.

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését.