Egyedi mérés jöhet a távfűtéses lakásoknál

Terv már van, döntés még nincs arról, hogy egyedileg szabályozható legyen a távfűtés a lakásokban.

2023. április 11., 16:11

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány megteremti a szükséges forrásokat a lakossági rezsicsökkentés további fenntartásához.  Ezt kiterjesztenék 14 ezer ügyfél esetében a kkv-k, egyházak, egyesületek, alapítványok és kisebb önkormányzatok MVM-mel kötött szerződéseire is.

Gulyás sajtókérdésre akkor kijelentette, hogy terv már van rá, de kormánydöntés még nem született arról, hogy a távfűtéses lakásokban egyedileg is szabályozhatóvá tegyék az energiafogyasztást.

Az atv.hu emlékeztet, hogy Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal tavaly nyári felmérése alapján közel 134 ezer azon lakások száma, melyekben nem szabályozható a távhő-fogyasztás.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette, mert azokon a helyeken, ahol nem történt korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Egyelőre a változtatást érintő jogszabályok módosításának lehetőségét méri fel a kormány, amit az Energetikai Minisztériumot vezető Lantos Csaba hatáskörébe utaltak.

(Kiemelt kép: Iván Imre a szünetelő távhőszolgáltatás miatt hősugárzóval fűt salgótarjáni otthonában 2017. január 8-án. A megsérült távhővezeték miatt a belvárosban több száz lakásban és számos közintézményben szünetelt a távfűtés. MTI Fotó: Komka Péter)

 

 

Tegnap 16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.