Egy magyar virológus maszkviselésre buzdít

Kemenesi Gábor: Célszerű minden lehetséges eszközzel védekezni és lassítani a járványt.

2021. szeptember 19., 15:29

Szerző:

Kemenesi Gábor vasárnap Facebook bejegyzésében közölte, hogy a maszkviselés továbbra is indokolt, hiába van valaki beoltva. Kiemelte az oltás fontosságát is, azonban elengedhetetlennek tartja mellette a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását is.

A virológus azt is kifejtette, hogy miért: „A Delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az oltással nem élők, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, most a Delta variáns által tüzelt negyedik hullámban könnyebben elérhetőek a vírus számára." Kemenesi kiemeli, hogy ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől még kiválóan védenek a vakcinák, viszont az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását. 

Kemenesi a poszt végén összefoglalta a lényeget: „A vakcina valóban az első és legfontosabb védelmi vonalunkat jelentik. A vakcinák valóban működnek, a jó átoltási mutatókkal bíró országokban jóval elmaradnak a kórházi kezelések és halálozások számai a legutóbbi hullámhoz képest, annak ellenére is, hogy az esetszámok magasak. A vakcina önmagában azonban egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége. A maszk és távolságtartás így nem csupán a vírus ellen védtelen embertársainkat védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, amelyre folyamatosan szükség van.”

 

(Kiemelt kép: Tóth János orvos átadja az oltási igazolást egy nőnek, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.