Egy kis szemtelen csalás-gyanús trükk 100 millió forintba fáj Magyarországnak

Ennyire büntette meg ugyanis az OLAF Magyarországot ezért a csalás-gyanús ügyért.

2024. augusztus 12., 10:47

Szerző:

Egy látogatóközpontot akartak építeni Fehérgyarmaton még 2011-ben egy magyar-román, határon átnyúló projekthez, amiben elvileg megvalósult egy tanösvény is, de annak nyomát sem látta a képviselő. Az épületre az önkormányzat adott „térítésmentes, határozatlan időre szóló használati jogot” a Szivárvány Közalapítványnak, hogy ott megvalósítja ezt a beruházást. És még 30 millió forinttal meg is előlegezték, amiből az OLAF jelentése szerint mindössze 25 milliót kaptak vissza később. Az ügy felkeltette az unió csalásellenes hivatalának figyelmét is.

Hadházy Ákos megtalálta a Fidesz legbénább csalóját

Az ügyre Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő derített fényt, aki szerint „már a közbeszerzés is meg volt bundázva”. Az uniós pénzek felhasználásakor kötelező a vállalkozók pályáztatása. Ezt Magyarországon általában úgy intézik, hogy a nyertesnek kiszemelt pályázó beszerez „baráti” konkurensektől olyan kamu ajánlatokat, amelyek magasabb vállalkozói végösszeget tartalmaznak, mert minimum három pályázó szükséges.

Hadházy Ákos most egy olyan projektet talált, ahol a gyakorlatilag csak a pályázók nevét cserélték ki az ajánlatokon, még arra sem ügyeltek, hogy a vállalási végösszeg más legyen.

A legdrágább illemhely

De nem ez tűnt fel az OLAF-nak, az EU csaláselleni hivatalának, hanem az, hogy egy raktárnak tervezett épülethez két illemhelyet akartak építeni. A látogatóközpont, ha működött is valaha, nem sokáig: 2013-ban egy részét már bérbe adták a helyi LEADER akciócsoportnak (amely ráadásul támogatást kért és kapott a bérleti díjra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól), illetve a Fidesz helyi szervezetének. Ez a helyzet azóta is fennáll, annyi különbséggel, hogy ma már szemmel láthatóan a Fidesz használja mindkét szintet.

„Ez a kis szemtelen trükk végül 251 ezer euróba került a magyar adófizetőknek, az OLAF ennyi pénz (mai árfolyamon 100 millió forint) visszakövetelésére tett javaslatot az Európai Bizottságnak”

– írja Facebook oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

 

(Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)