Egy éve folyik a nyomozás a szexuális zaklatás miatt feljelentett tyukodi polgármester ellen, de még mindig nincs eredmény

Czibere Józsefet a név szerint ellene folyó nyomozásban csak tanúként, és nem gyanúsítottként hallgatták ki, aztán megszüntették az eljárást. Az ügyészségnek kellett közbelépnie.

2018. június 6., 09:04

Szerző: Bíró Veronika

Már egy éve folyik a nyomozás Tyukod polgármestere, Czibere József ellen, aki a vádak szerint szexuálisan zaklatta kolléganőjét. Németh-Kiss Pálma anyakönyvvezető név szerint tett feljelentést főnöke ellen, a rendőrség először mégis ismeretlen tettes ellen folytatta, majd

a szemtanú, az orvosi látlelet és a szembesítés során talált többi áldozat ellenére megszüntette az eljárást arra hivatkozva, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Németh-Kiss Pálma azért tett feljelentést, mert 2017. május 10-én állítása szerint Czibere bement hozzá az irodába, beszorította a sarokba, és fogdosni kezdte a mellét és a fenekét is. Védekezés közben megsérült a nő karja, a férfi pedig csak akkor hagyta abba a fogdosást, amikor egy kolléganőjük benyitott az irodába, majd állítólag újra megfogdosta az anyakönyvvezetőt, amikor ő el akarta hagyni a szobát. Németh-Kiss azt állítja, amit a feljelentésben is elmondott, hogy nem ez volt az egyetlen alkalom, a polgármester ugyanis rendszeresen zaklatta őt. Korábban, a férje halála után azzal is megfenyegette, hogy az ő és lánya munkahelye is tőle, a polgármestertől függ. A lánya szerződését tavaly valóban nem hosszabbították meg az óvodában, helyére új embert vettek fel.

Fotó: Németh-Kiss Pálma Facebook-oldala

A Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrse folytatta le illetékességből a nyomozást. Németh-Kiss Pálma 2017. június 2-án tett feljelentést, a nyomozást 2018. február 16-án szüntették meg. A sértett panaszt tett emiatt, aminek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyt adott. Április 3-án a főügyészség elrendelte a nyomozás folytatását, és azt is kimondta, hogy

megállapítható a szeméremsértés vétsége.

A Főügyészség szóvivője, Szilágyi László a 168 Óra érdeklődésére közölte, hogy az ügyész a nyomozást tavaly zaklatás vétségének gyanúja miatt rendelte el, azonban a bűncselekmény minősítése a nyomozás során megváltozott. A hatóság már szeméremsértés vétsége, illetve könnyű testi sértés vétsége miatt folytatta a nyomozást, de azt is vizsgálta, hogy további bűncselekmény megvalósult-e. Érthetetlen viszont, hogy a polgármesterrel szemben folyó nyomozást annak ellenére ismeretlen tettes ellen rendelte el a Csengeri Rendőrkapitányság, hogy Németh-Kiss konkrétan, név szerint tett ellene feljelentést, és Czibere a rendőrségi megszüntető határozatban – amelyet portálunknak sikerült megszereznie –, név szerint feljelentett személyként szerepel. Tanúként hallgatták ki az ellene folyó nyomozásban, nem gyanúsítottként.

A Mátészalkai Járási Ügyészség már 2017. november 2-i határozatában kimondta, hogy a feljelentett személy tanúkénti kihallgatása törvénytelen volt. Ezt a határozatot a rendőrség is megkapta, ekkor még folyt a nyomozás.

Németh-Kiss a nyomozás megszüntetése után tett panaszában kizárási indítványt jelentett be a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsével szemben, mert elfogultnak tartja a nyomozást folytató szervnek az  ügyben eljáró képviselőit. Beadványában arra hivatkozott, hogy a nyomozást vezető parancsnok évente beszámol a Czibere által vezetett Tyukodi Önkormányzat Képviselő Testületének. Az ügy ezután átkerült a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra.

Czibere József
Fotó: Facebook

A sértett vállalta volna a poligráfos vizsgálatot is, a Mátészalkai Járási Ügyészség azonban ezt nem tartotta indokoltnak. A nyomozás során tanúkat hallgattak ki, a szembesítések során pedig

további két személyről derült ki, hogy Czibere velük szemben is megvalósíthatta a szeméremsértés vétségét. 

A főügyészség határozata szerint, amit szintén megszereztünk, egyikük esetében még nincs eldöntve, hogy szeméremsértés vétsége, vagy szexuális kényszerítés bűntettét valósíthatta-e meg, itt további nyomozás szükséges.

Németh-Kiss esetében a főügyészségi határozat kimondja, hogy a nyomozás jelenlegi adatai szerint Czibere szeméremsértés vétségét valósította meg, és ezzel megsértette a nő emberi méltóságát.

Nincs még tisztázva az, hogy a szexuális kényszerítés alap-, vagy annál súlyosabb, minősítette esete is megállapítható lenne, ezért az áprilisi határozatban további nyomozást tartottak indokoltnak.

A könnyű testi sértés vétségét is megvalósította a polgármester, mert jobb alkarját olyan erővel szorította, hogy 8 napon belül gyógyuló sérülést okozott.

Ezt alátámasztják a sértett „többször és aggálymentesen” előadott vallomásai és nyilatkozatai, orvosi látlelet, valamint több tanú vallomása is – hangzik a határozat, amely rögzíti azt is, hogy a nyomozó hatóság tévedett , amikor a nyomozást arra hivatkozva szüntette meg, hogy a bűncselekmény elkövetése nem bizonyítható.

A rendőrség megszüntető határozata is utalt arra, hogy megvalósult a könnyű testi sértés vétsége, de úgy tűnik, ez sem volt elég a polgármester meggyanúsításához és az ügy lezárásához. Igaz, amint azt tavaly megírtuk, egy fideszes országgyűlési képviselő már előre közölte Németh-Kiss-sel, hogy

akassza fel magát, dögöljön éhen, ebből az ügyből akkor sem lesz semmi.

Kérdéseinkkel az ügyben megkerestük Cziberét is. – Nem foglalkozom én ezzel a dologgal, ez az igazságszolgáltatás dolga, nem a média dolga – mondta a polgármester, majd letette a telefont. A Fidesz a feljelentést követően felfüggesztette Czibere tagságát, de nem zárták ki a pártból.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.