Új fizetési kategóriában emelnék az egészségügyi béreket

Új fizetési kategóriákba sorolná az egészségügyi dolgozókat a Belügyminisztérium, mielőtt emelnék a bérüket jövő márciusban.

2023. szeptember 24., 11:52

Szerző:

A szombaton feltöltött törvénytervezet szövege szerint „alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni” az egészségügyi szakdolgozókat és egyes egészségügyben dolgozókat, többek között attól függően, hogy fokozott fizikai vagy pszichikai terhelés éri, kiemelt ellátást végez, vagy speciális kompetenciákat igényel a területe.

A hvg.hu közli, hogy a munkáltató kötelessége lesz tájékoztatni a dolgozókat arról, hogy hova kerültek és ha elfogadják az egyoldalú nyilatkozatot, akkor 2024. március 1-től módosul a munkaszerződése.

Az átsorolásra azért is lehet szükség, mert a törvénytervezet szerint jövő márciustól egészen pontosan 83 889 egészségügyi dolgozó bérét növelnék differenciáltan, összesen több mint 394 milliárd forint értékben.

Mint ismert, idén első lépcsőben az ápolók, egészségügyi dolgozók júliustól egységesen 18 százalékkal magasabb bért kaptak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: mok.hu)

 

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

08:47

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.