Egerben is áll a bál: a Fidesznek kedves színházigazgató leváltását kezdeményezi a polgármester

Mirkóczki Ádám sorozatos gazdálkodási szabálytalanságokra hivatkozik.

2022. november 21., 17:30

Szerző:

A Blaskó Balázs vezette intézmény már most kifogyott az idei évre szánt forrásokból, de úgy költi a pénzt, mintha nem volna holnap – írja az Egripost.hu.

Az intézmény a múlt hónapban plusz 23 millió forintot kért, ám ezt a Közgyűlés október 27-én már elutasította. Ezt követően kérték az előirányzatok átcsoportosítását, hogy legalább az év végéig működni tudjon az intézmény.

A problémák két fő oka, hogy az színház bevételei az utóbbi időben jelentősen megcsappantak, ám az igazgató ennek ellenére semmilyen takarékossági intézkedést nem hozott, sőt, úgy költekezett, mintha egy remekül prosperáló teátrumot vezetne, miközben az intézmény bevételei kevesebb mint a felére csökkentek.

A közgyűlési Fidesz-frakció azonban rendre támogatja a kormánypárthoz vállaltan közel álló direktor újabb és újabb forrásigényét – írja a lap.

A törvény értelmében néhány kivételtől eltekintve a színház csak akkor vállalhat pénzügyi kötelezettséget, ha az önkormányzat Gazdasági Irodája azt előzetesen ellenjegyzi. A lap szerint ezt Blaskó úgy próbálta megkerülni, hogy rendre ellenjegyzés nélkül vállalt kötelezettségeket, a számlákat pedig a teljesítési határidő után nyújtotta be azzal az utasítással, hogy rendezze az önkormányzat.

A város ezeknek a számláknak a kiegyenlítését a törvény értelmében már nem tagadhatta meg. Az így kizsarolt összegek az elmúlt fél évben közel másfél millió forintra rúgtak – írja a lap, ám a színház így is kifogyott a pénzből.

A lap szerint Blaskó ezt követően az önkormányzati képviselőknek azt állította: a város nem fizette ki a színháznak járó támogatások egy részét. Ezt az ülésen a Gazdasági Iroda munkatársa egyértelműen meg is cáfolta.

A soron következő közgyűlésen Blaskó Balázs visszahívását kezdeményezem – mondta el az Egripostnak a polgármester, aki a sorozatos gazdálkodási szabálytalanságok után a jogszabály értelmében nem is tehet mást.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.