Lemondást ért az egri fantomkanapé

Lemondani kényszerült Nagy István, korábbi szocialista politikus az Egri Városfejlesztési Kft. vezetője, miután senki nem találta a cég irodájában a cég pénzén vásárolt, egymillió forintos kanapét.

2023. február 16., 10:09

Szerző:

A napokban kirobbant újabb botrányban – amiben az Egri Városfejlesztési Kft. vezetője, Nagy István volt érintett (először egy autóbérlés majd pedig egy ülőgarnitúra vásárlás ügyében), – újabb fejlemény történt. A cég vezetője közleményben értesítette az Egri Ügyeket, hogy lemond a Városfejlesztési Kft. vezetőői pozíciójáról. 

Nagy István úgy fogalmaz lemondása okairól, hogy „Az elmúlt napokban a városvezetés részéről olyan támadássorozat indult személyem, mint az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője ellen, amely példa nélküli a cég történetében. A szakmai munkavégzés és a város projektjeinek, pályázatainak szakszerű kezelése sajnálatos módon ilyen közéleti körülmények között szinte lehetetlen. [...] Saját egészségem, a családom nyugalma és a város fejlődése érdekében ezért úgy gondolom, hogy egy olyan személyre van most szükség vezetőként ezen a poszton, aki kiemelkedő szakmai tudása mellett egyszersmind kötél idegekkel is rendelkezik ahhoz, hogy állja a sarat a városvezetés folyamatos politikai támadásaival szemben.”

Mint arról korábban beszámoltunk

A város egyik cége vásárolt egy kanapét potom egymillió forintért, ám ehelyett csak egy használt, viseltes darab került be az irodába.

A város vezetése az ügyben feljelentést tett a rendőrségen. 

„Egyértelmű és bizonyított bűncselekmény” történt az EVAT-csoporthoz tartozó Városfejlesztési Kft-nél. a múlt év végén az Egri Városfejlesztési Kft. 910.800 forint értékben vásárolt egy új ülőgarnitúrát. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, ám ez a bútor soha nem jutott el a cég székházába – írtuk akkor Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor sajtótájékoztatója alapján. Nagy István ügyvezető irodájába ugyanis egy szemmel láthatóan használt darab került. A gyanús ellentmondás feloldása végett az önkormányzat egyik munkatársa felkereste a számlát kiállító boltot, ahol megmutatták neki, milyen bútort vásárolt tőlük a cég, az viszont köszönöviszonyban sem volt az ügyvezetői irodában álló igen viseltes garnitúrával.

Nagy István korábban 12 éven át volt az MSZP önkormányzati képviselője, 2010-ben pedig a párt polgármester-jelöltje is volt, de alulmaradt Habis Lászlóval szemben. 

Arról, hogy milyen „folyamatos politikai támadásra” utalhatott lemondólevelében Nagy István álljon itt a kanapé-gate előzményeiről néhány érdekesség: Szeptemberben az EVAT Zrt igazgatótanácsa (melynek tagjait a Fidesz-frakció és a velük együttműködő ellenzéki képviselők választották meg a Közgyűlésben februárban) egy elvileg „nyílt pályázat” keretében őt jelölte a Városfejlesztési Kft élére. A javaslatot az Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és szövetségesei által alkotott közgyűlési többség is jóváhagyta. Mirkóczki Ádám polgármester azonban vétót emelt a döntés ellen, mivel úgy ítélte meg, hogy Nagy István kinevezése ellentétes a város érdekeivel. Az ügy visszakerült a képviselő-testület elé, amely azonban ismét ugyanazt a határozatot hozta. A ex-szocialista politikus tehát novemberben a cég élére állhatott – írta meg a várovezetéhez köthető Egripost.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures.net)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.