Csaknem egymillió forintért vettek kanapét, ám az irodába már csak egy szakadt lomot toltak be

Sajátos sikkasztási ügy pattant ki Egerben: A város egyik cége vásárolt egy kanapét potom egymillió forintért, ám ehelyett csak egy használt, viseltes darab került be az irodába. A városvezetés feljelentést tett a rendőrségen.

2023. február 13., 14:15

Szerző:

„Egyértelmű és bizonyított bűncselekmény” történt az EVAT-csoporthoz tartozó Városfejlesztési Kft-nél. a múlt év végén az Egri Városfejlesztési Kft. 910.800 forint értékben vásárolt egy új ülőgarnitúrát. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, ám ez a bútor soha nem jutott el a cég székházába – derült ki Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor hétfői sajtótájékoztatóján, amiről az Egripost.hu számolt be.

Nagy István ügyvezető irodájába ugyanis egy szemmel láthatóan használt darab került. A gyanús ellentmondás feloldása végett az önkormányzat egyik munkatársa felkereste a számlát kiállító boltot, ahol megmutatták neki, milyen bútort vásárolt tőlük a cég.

Ez viszont köszönöviszonyban sem volt az ügyvezetői irodában álló igen viseltes garnitúrával, amely egyébként ebben az üzletben nem is kapható.

Az ügyben Farkas Attila alpolgármester szombaton feljelentést tett a rendőrségen. A hatóságokkal való egyeztetés során világossá vált: ami történt, az

„vagyon elleni bűncselekmény, sikkasztás, csalás.”

– mondta el Mirkóczki Ádám.

Hangsúlyozta: ezek után nyilvánvaló, hogy „Nagy István teljesen méltatlanná vált megbízatására, és normális esetben a sajtótájékoztatónk után lemondana”.

Ez megelőzve, Mirkóczki Ádám kezdeményezi a jelenlegi ügyvezető azonnali leváltását, és a közgyűlési többség által korábban elmozdított és munkáját negyedannyi fizetésért végző Juhász Tamás visszahelyezését.

Mint írják: Nagy István korábban 12 éven át volt az MSZP önkormányzati képviselője, 2010-ben pedig a párt polgármester-jelöltje is volt, de alulmaradt Habis Lászlóval szemben.

Megvalósult az összefogás, az ellenzék és a Fidesz között

Az egykori szocialista politikus tavaly sajátos hátszéllel került vissza a városi közéletbe. Szeptemberben az EVAT Zrt igazgatótanácsa (melynek tagjait a Fidesz-frakció és a velük együttműködő ellenzéki képviselők választották meg a Közgyűlésben februárban) egy elvileg „nyílt pályázat” keretében őt jelölte a Városfejlesztési Kft élére. A javaslatot az Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és szövetségesei által alkotott közgyűlési többség is jóváhagyta.

Mirkóczki Ádám polgármester azonban vétót emelt a döntés ellen, mivel úgy ítélte meg, hogy Nagy István kinevezése ellentétes a város érdekeivel. Az ügy visszakerült a képviselő-testület elé, amely azonban ismét ugyanazt a határozatot hozta. A ex-szocialista politikus tehát novemberben a cég élére állhatott – írja a lap.

(Kiemelt kép: Eger belvárosa 2019. március 29-én. Fotó: Michel Flundra / Nurphoto/AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.