Eger polgármestere szerint ellopták a Tarnát

Mirkóczki Ádám kitiltaná Egerből azt a borászatot, amely az aszály idején is a Tarna vizét szivattyúzta. 

2022. július 27., 08:24

Szerző:

„Kezdeményezem az aldebrői Tóth és Tóth borászat és annak minden termékének kitiltását Eger összes rendezvényéről!" – írta bejegyzésében Mirkóczki Ádám egri polgármester. A kitiltás előzménye, hogy az említett borászat a Tarnából nyert öntözővízet az aszály idején, a folyó azonban szőrén-szálán eltűnt. 

„Ezeket a fotókat ma délelőtt készítettem Tófaluban a Tarna-hídról, de nincs Tarna! Mert egy aljas, gátlástalan vállalkozás úgy döntött, hogy az élővilágunknál, a környezetünknél és a jövő nemzedékeinél is fontosabb számukra a cég és a profit, ezért úgy gondolták, hogy mivel aszály van, ők nyugodtan kiszivattyúzhatják a Tarnát"

– írta erről bejegyzésében a polgármester. 

A Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince közleményben reagált a vádakra, szerintük nem miattuk, hanem az aszály miatt tűnt el a Tarna víze. Mint írják: „A Tarna vizét jogszerűen használjuk, soha NEM loptuk, a vízhiányt a hónapok óta tartó súlyos aszály okozza, NEM mi! Az helyi élővilágban semmilyen kárt nem okoztunk. Álszent, de igen egyszerű dolog a majd 8 milliárd ember által okozott ökológiai katasztrófáért egy kis családi vállalkozást okolni.” Arról, hogy olyan súlyos aszály idején, amikor ilyen könnyen kiszárad az egyébként bővízűként ismert folyó, mennyire tartják etikusnak annak vízét öntözésre használni nem írtak. 

A helyiek szerint nem egyszerűen alacsony a vízállás, hanem egyik napról a másikra apadt el a folyó. Az Egri Ügyek tudósítása szerint egy helyi polgárőr végül Aldebrőnél találta meg a probléma lehetséges forrását: egy homokzsákokból emelt gátat, valamint az annak közelében felállított, nagy teljesítményű ipari szivattyút. 

A civilek elbontották a gátat, hogy a folyásirány szerint lejjeb lévő szakaszokra is jusson víz. Bóday Pál állatvédő a gátat elbontó civilek képviseletében úgy nyilatkozott az Egri Ügyeknek, hogy 

„Tegnap azt a tájékoztatást kaptam, hogy meg leszek baszva. Hogy ez mit jelent? Ezt szokták ezek a korrupt disznók mondani, aztán nem merik persze megcsinálni. Azt mondták, hogy nekik olyan politikai kapcsolataik vannak, hogy nagyon rossz helyen próbálkozom, itt mindenki ki van fizetve, itt nem lesz semmi probléma.” 

A Bükki Nemzeti Park korábban közleményt adott ki arról, hogy a patakok kiszáradásához hozzájárult az is, hogy illegálisan locsolásra használták a vizüket. Mint arról korábban beszámoltunk Szarvaskő alpolgármestere a saját, korábban egy önkormányzati tulajdonban lévő telkére vezette a Margit-forrás vizét, hogy pisztrángokat neveljen. Nahóczki László az önkormányzat tulajdonát képző, a település egy más részéről elemelt csövekkel vezette a forrás vizét saját, korábban szintén önkormányzati tulajdonú telkére, hogy ott aztán pisztrángtenyésztés céljából létesített betonmedencéket töltsön fel velük és ezzel sikeresen kiszárította az Eger-patakhoz vezető eret, amely több békafaj és védett foltos szalamandrák élőhelye volt. Időközben a közfelháborodás hatására Nahóczki visszabontotta a csőrendszert, amivel elterelte a forrás vizét.

(Kiemelt képünk: A Tarna kiszáradt medre Kápolnánál. Fotó: Kovács Dávid/Egri Ügyek)