Ebből elég!

2013. február 8., 12:29

Az újság régi előfizetőjeként minden héten izgatottan várom a postást, hogy bedobja a postaládába. Minden cikket többször elolvasok, értelmezek, leginkább egyetértek a tartalmukkal.

Nagyon szeretem Mészáros Tamás, Mester Ákos és Koltai Tamás cikkeit. Bolgár György – legnagyobb örömömre – minden héten „szembesít” az igazsággal.

Amiért most tollat ragadtam, mégis a felháborodás, ami először történt meg velem. Mélységesen felháborít Szénási Sándor Elmenőben című cikkének néhány mondata, amelyben szembeállítja a nyugdíjasokat a fiatalokkal. A nyugdíjas nem fizet járadékot, ingyen utazhat, „nem törleszt”?

A nyugdíjasok döntő többsége évtizedekig dolgozott, nem volt gyes, szabad szombat, fizette jövedelemfüggően a nyugdíjjárulékot, egészségügyi hozzájárulást. A nyugdíját a munkával szerzett bére alapján állapították meg, kinek többet, kinek kevesebbet.

Hallottuk már mi, nyugdíjasok, hogy feléljük, megzabáljuk a fiatalok jövőjét. Nemrégiben az ATV üzenőcsíkján szerepelt: a nyugdíjasok behamikázzák a nemzeti jövedelem döntő többségét.

Ebből elég volt! Sok hasonló ismerősömmel együtt nyugdíjunk nagyobb részét gyermekeink családjára fordítjuk, munkanélkülieket segítünk. Fizetjük – ha tudjuk – a törlesztőrészleteiket, unokáink napközijét, egyetemi tanulmányaikat. Aki ezt nem tudja, tengődik a csekélyke pénzéből, vagy szülőtartást követel.

Szabó Istvánné
Salgótarján

Természetesen nem vonom kétségbe, hogy a nyugdíjasok megdolgoztak a pénzükért, sőt valószínűleg többért is megdolgoztak, mint amennyit kapnak. Ezért szomorú, hogy a pályakezdők még náluk is kiszolgáltatottabbak. Ez nem szembeállítás, csak viszonyítás, egy nagymama, egy idősebb szülő ezt naponta látja és érti.

Szénási Sándor