Léket kapott Dzsudzsák Balázs léghajógyára

Bár rettentően nehéz elképzelni, hogyan lehet köze egy volt válogatott focistának és még aktív játékosnak a léghajókhoz, Nyírlugoson létrejött ez a nem mindennapi kapcsolat. Dzsudzsák Balázs, a DVSC csapatkapitánya szűk 3,5 évvel ezelőtt ugyanis többedmagával egy újabb céget hozott létre, az Első Magyar Léghajógyár Kft.-t, mely nem csak nevében tartja magát léghajógyárnak, egyetlen tevékenységi köre ugyanis a légi, űrjármű gyártás lett – írja a 444.hu.

2024. február 12., 17:57

Szerző:

Dzsudzsák Balázsék elképzelése annyira komoly volt 2020-ban, hogy rövidesen egy nagy álmokat szövögető izraeli társaság, az Atlas LTA is a tulajdonosok sorába lépett, mely kész tervekkel rendelkezett a léghajógyártás és a léghajóval való utazás felélesztésére.

Úgy tűnik azonban, hogy a tervek egyelőre füstbe mennek: egyrészt a cég alapítása óta semmi sem történt, nincs jele érdemi tevékenységnek – leszámítva két, NAV által indított végrehajtási eljárást. Ebből az egyiket lezárták már, a 2023. október 30-án indított azonban még jelenleg is hatályban van.

Másrészt az említett végrehajtási eljárás megindítása után egy hónappal a NAV újra akcióba lépett: törölte a cég adószámát. Mivel feltételezhetően a cég tavaly sem folytatott érdemi tevékenységet, így ez a lépés az üzletmenetben minden bizonnyal nem okoz fennakadást. Az adószám törlésének következményeként ugyanis az érintett cég nem bocsáthat ki számlát, azt az üzleti partnerek nem fogadhatják be. Ám amennyiben Dzsudzsákék komolyan gondolják a társaság jövőjét, akkor sürgősen intézkedniük kell és meg kell szüntetni azt a kiváltó okot, ami miatt az adóhatóság törölte az adószámot – írja a lap.

Nyírlusogon indult Dzsudzsák Balázs léghajóálma

Bár a jogszabályok szerint a NAV több esetben is élhet ezzel a szankciós eszközzel, Dzsudzsákék esetében nagy bizonyossággal sejthető, mi vezetett idáig: nincs cégképviseletre bejegyzett személy, magyarul nincs ügyvezetője a társaságnak, mivel tavaly májusban elhunyt a korábbi vezető, Végh Sándor, újat pedig azóta sem neveztek ki a tulajdonosok. Ugyanakkor az sem teljesen kizárt, hogy a mai napig le nem adott 2022-es éves beszámoló is szerepet játszott az adószám törlésében, ennek ugyanis tavaly május 31-ig meg kellett volna történnie.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2021 februárja óta  Dzsudzsák Balázs a Nyírlugoson bejegyzett Első Magyar Léghajógyár Kft. kisebbségi tulajdonosa. A céget 2020. október 2-án jegyezte be a cégbíróság 3 millió forintos jegyzett tőkével. A cég egyedüli és fő tevékenysége légi- és űrjármű gyártása.

Az mfor.hu információi szerint nem is a lég- és űrhajó-gyártásra szakosodott cég az első érdekeltsége a magyar válogatott korábbi csapatkapitányának. 2017-ben alapította meg a sportszer-kiskereskedelemmel foglalkozó DB7.hu Kft.-t, két évvel később pedig az egyéb humán-egészségügyi ellátással foglalkozó Rába Medical Center Kft.-t.

Mostani cégében jelenleg négy tulajdonos van. Az Első Magyar Léghajógyár Kft. 50 százalékos tulajdonosa az RTS Vízvágó Kft., 20 százalékban az izraeli Atlas LTA Advanced Technology, 15-15 százalékban pedig a Mopi-Trade Kft. és Dzsudzsák. Az RTS Vízvágó Kft. főtevékenységként fémfelület-kezeléssel foglalkozik.

(Kiemelt kép: Kisbenedek Attila / AFP)

Már 4 éve, hogy a kormány fenntartja a rendkívüli jogrendet, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.