Izraeli nagykövet: „Meg kell fizetniük. Harcolnunk kell és győzni fogunk, mert jobbak vagyunk”

Kedden este Budapesten is megemlékező békés tüntetést tartottak a cipők a Duna-parton emlékműnél az izraeli áldozatokra emlékezve.

2023. október 10., 20:26

Szerző:

A Hit Rádió, a Hetek és Kulifai Máté újságíró nevével jelzett megemlékezésre az esemény közösségi oldalán több mint ezer ember jelezte a részvételét.  A Duna másik partján az EMIH szervezésében a Lánchíd budai hídfőjénél, a Jeruzsálem parkban tartottak közös imát kiállva Izraelért. Az eseményhez számos zsidó szervezet csatlakozott, köztük a Mazsihisz is.

Amint Kulifai Máté a Hetek oldalán írta kedden, több európai nagyvárosban is tartottak szolidaritási gyűléseket az Izraelt ért példátlan terrortámadásokat követően, Budapesten több helyszínen is lesz megemlékezés és tüntetés.

Az esemény rövid bejegyzése szerint „a holokauszt óta nem érte Izraelt és a zsidó népet ilyen gonosz támadás. A Hamász kegyetlen terroristái a náci különítményekre emlékeztető módon mészárolták válogatás nélkül a bekerített fiatalokat, nőket és gyerekeket. Egyetlen jó érzésű ember sem maradhat csendben az ilyen aljas és bestiális tömeggyilkosságok láttán. Elítéljük a palesztin terrort és kiállunk Izrael mellett!”

A megemlékezésen többek között felszólalt, Yacov Hadas-Handelsman, izraeli nagykövet, aki azt mondta: hozzászoktak már a terrorhoz, de amit szombaton láttunk, arra nem voltak felkészülve.

„Hamász – ISIS, más név, ugyanaz a tartalom. átlépték a vörös vonalat”

– mondta.

„Ahogy foglaljuk vissza az általuk elfoglalt kibucokat, tárul fel a horror. 108 halott Be'eri kibucban. sokan eltűntek, a családok remélik, hogy csak elrabolták őket”

 – folytatta.

„Olyan ez, mint 9/11 Amerikának. Nem felejthetjük el, hogy Irán szponzorálja a Hamászt”– tette hozzá a nagykövet.

„Meg kell fizetniük. Harcolnunk kell és győzni fogunk, mert jobbak vagyunk és mert nincs más alternatívánk” – ígérte meg a nagykövet a Hetek tudósítása szerint.

„Szívmelengető önöket látni önöket és azt, hogy már három napja az izraeli zászló fényeiben játszik a Lánchíd is” – zárta beszédét.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze közölte:

„Ezen a helyen nyilasok gyűlölettől megvakulva gyilkoltak zsidó embereket és taszítottak a Dunába. Nem véletlenül választottuk ezt a helyet.”

„A palesztin gyilkosok valóban hasonlítanak a nácikhoz, de a bennük megtestesült gonoszság rajtuk is túltesz. Amikor néztem a videókat, rosszul lettem. Nevezhető embernek azt, aki az ártatlan civil lakosságot, gyerekeket öl válogatás nélkül, örömködve?” – tette hozzá Németh Sándor.

„A Sátán újra a földön lakik, és számos emberi testet öltött magára”

– húzta alá.

Szerdán este 18 órától a Mazsihisz szervezésében a Dohány utcai zsinagógában szolidaritási istentisztelet lesz, Veled vagyunk, Izrael! címmel.

(Kiemelt kép: Tüntetők Magyarország és Izrael zászlóit lengetik az Izraelt támogató megmozduláson Budapesten, a Duna partján 2023. október 10-én.
ISZA Ferenc / AFP)