Hatalmas a baj a Fertő tónál, Ausztria már az iszapot szivattyúzza

Az osztrákok kísérleti jelleggel elkezdték az iszapot szivattyúzni Rusztnál, hogy a hajók tovább tudjanak közlekedni.

2022. július 18., 11:17

Szerző:

A terv szerint ezzel akár 25 centivel is meg tudnák emelni a vízszintet – írta a CyberPress. A jelenlegi  alacsony vízállás miatt jelenleg csak korlátozottan lehetséges a kikötő és az öböl használata, így azonban bíznak abban, hogy ezzel a kísérleti projekttel megoldhatják a problémát és ismét zavartalan lesz a kishajók közlekedése.

A ruszti öbölben lévő “hajóút” feltárása érdekében egy speciális nagy géppel leszívják az iszapot – amit előtte egy kefével lazítanak fel a talajról –  majd azt egy szállítóvezetéken keresztül, egy körülbelül két kilométerre lévő gyűjtőtartályba szivattyúzzák. Ez augusztus végéig tartana, amit októberben folytatnak.

Osztrák lapértesülések szerint ebben a témában hamarosan egy elvi megállapodás is születik Ausztria és Magyarország között ami azt jelenti, hogy a két ország közösen tervezi az említett projekt kivitelezését, amely találkozón magyar részről részt vesz majd Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszter is, de elképzelhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is csatalakozik a tárgyalásokhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)