Drágább a Moderna vakcinája, mint a Pfizer, ezért nem vett belőle többet a kormány

Több járna Magyarországnak az EU-s elosztás szerint, de a kormány eddig nem kérte mindet az ára miatt. 

2021. február 28., 09:49

Szerző:

A Moderna vakcinából 1,7 milliót kötött le a kormány, de a Telex számításai szerint 3,5 millió is járhatna nekünk, mert az uniós beszerzést a lakosság arányában osztják szét az országok között. A lap hiába kérdezte a kormányt a pontos adatokról, nem kaptak választ. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában úgy reagált:

– Szamárság, hát le van kötve 1,7 millió vakcinánk. Lekötésben erősek vagyunk, ha lekötéssel lehetne oltani, akkor már túl lennénk az egészen – mondta. Érdemi válasz, tehát nem érkezett továbbra sem, ezért az RTL Klub Híradója is rákérdezett a kormánynál a beszerzésére.

Ők azt a választ kapták, hogy „a Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, azonban a Pfizer kedvezőbb szállítási feltételeket és vásárlói árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának.”

Korábban Orbán Viktor többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek. „Az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára, és sok időt vesztettünk azzal, hogy olcsóbbá akartuk tenni a tárgyalások révén a vakcinákat.” A DK szerint a kormány azért nem kötötte le a rendelkezésre álló uniós vakcinákat, hogy Brüsszelre mutogatva közben a kínaival oltsanak.

(Kiemelt fotó: 168 archív | Dimény András)

 

 

A szakember szerint továbbra is figyelni kell a maszkhasználatra, a távolságtartásra, mert bár jók az oltási adatok, de sokkal több embert kell még beoltani, hiszen a nyájimmunitásról csak 80-90 százalékos átoltottság után lehet beszélni.