Döntött az Alkotmánybíróság az SZFE hallgatóinak panaszáról

A korábbi hallgatói önkormányzat szerint sérült a felsőoktatás autonómiája. 

2021. október 19., 11:31

Szerző:

Az Alkotmánybíróság elutasította az SZFE volt hallgatói önkormányzatának keresetét. A testület határozata szerint nem sértette a felsőoktatás autonómiáját, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése felfüggesztette az oktatást az intézményben, írja az index. 

Az Alkotmánybíróság döntése során egy 2020. novemberében hatályba lépett rendeletre hivatkozott, mely szerint a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek feltételei adottak és garantálhatóak-e.

„A rendelet szabályozása a felsőoktatáshoz való jogot szükséges és arányos mértékben korlátozza, mert

az kizárólag a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik,

és egy speciális jog gyakorlását teszi lehetővé a fenntartó részére, a felsőoktatási intézmény szenátusának egyetértésével” – írta határozatában az Alkotmánybíróság. 

(Kiemelt kép: Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Fotó: Mónus Márton/MTI)

Tegnap 20:18

Október első hetében is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett, kevés helyen lehet zápor, esetleg zivatar. A front mögött pár Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet, de utána ismét melegedés kezdődik, vasárnap újra 21-26 Celsius-fok várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Vendégmunkások elleni gyűlöletkeltéssel nem lehet legyőzni a gyűlölet kormányát – így reagált Donáth Anna a Potocskáné Kőrösi Anita „félmillió ázsiai migránsmunkásról” szóló sajtótájékoztatójára.