Döntött a Médiatanács Magyar Péter ügyében

Magyar Péter június 10-én kiment az ATV stúdiójából.

2024. augusztus 2., 11:47

Szerző:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa bejelentés alapján vizsgálta az ATV-n június 10-én 19 óra 42 perces kezdettel közreadott Egyenes Beszéd című műsorszámot, melyben a Magyar Péter az adás közben elhagyta a stúdiót.

Az élő adásból Magyar Péter távozott. A választásokat követően hagyta ott Rónai Egont, akivel vitatkoztak. Magyar Péter kapott egy dossziét arról, hányszor volt a csatorna vendége, miközben ő a választások utáni beszédében arról beszélt, nem hívták meg. Az interjúban azt mondta, március vége és május eleje között nem kapott meghívást, de Rónai Egon erre is azt mondta, nem igaz.

A műsorvezető azt mondta, egyetlen dolgot kér:

Ezt az áldatlan kutyakomédiát hagyjuk abba.

Erre Magyar Péter felállt, kivonult. Előtte még annyit mondott:

Legjobbakat, Németh Sándort üdvözlöm.

Az ügy kapcsán a bejelentő az interjúval kapcsolatban az emberi méltóság megsértésére, a hírekhez fűzött műsorvezetői vélemény tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését vélelmezte.

A hatóság döntése szerint ugyanakkor a műsorszámban elhangzott beszélgetés bántó, felkavaró lehetett, de az emberi méltóság alapértékét megkérdőjelező, szélsőséges kifejezések nem hangzottak el, az adással kapcsolatban nem vetődött az emberi méltóság sérelme. Azt is megállapították, hogy a beszélgetés nem volt összefüggésben politikai hírrel, ezért hírekhez fűzött műsorvezetői véleményeket tiltó törvényi rendelkezés nem sérülhetett. Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte az MTI-vel, hogy rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekre vonatkozó pályázatokat is elbírált.

Később Magyar Péter is reagált az incidensre:

„A múlt héten történtek ellenére elfogadtam az ATV mai meghívását, mert azt jelezték, hogy a tegnapi politikai földindulásról és a következő lépésekről fog kérdezni a riporter. Sajnos nem ez történt. A műsorvezető, nyilván Németh Sándor csatornatulajdonos, a HIT Gyülekezete vezetője és a Fidesz megbízható kiszolgálója (és fiának, aki a csatorna igazgatója) utasítására valótlanságokat állított, többek között arról, hogy engem hányszor hívtak meg az ATV-be. Pontosan tudom, hogy egy hónapig nem hívtak, mivel az összes sms megvan a telefonomban. Szégyellje magát, mind a Fidesz házitelevizíója, mind a műsorvezető, akinek fontosabb volt hazugságokkal védeni a védhetetlent, mint foglalkozni több, mint 1.340.000 szavazó tegnapi döntésével. Javaslom mindenkinek, hogy messze kerülje el az ATV propagandaműsorait. Ennél még a Hírtv is jobb, mert ott legalább nem hazudják azt, hogy függetlenek".

Az ATV pedig közleményben reagált a történtekre:

„Magyar Péter az elmúlt hetekben többször is nyilvánosan azzal vádolta az ATV-t, hogy nem hívtuk a műsorainkba. Ma az Egyenes beszédben az ezt cáfoló bizonyítékokat tartalmazó dossziét adtuk át a Tisza párt alelnökének. Sajnáljuk, hogy így reagált, ennek ellenére, ahogy eddig, ezentúl is várjuk a műsorainkban".

 

A Tisza Párt elnöke ezt követően egy újabb Facebook-bejegyzésében azt közölte, provokáció történt, mivel a megafonos propagandisták oldalain egy perccel azután, hogy levette a mikrofont, már kint voltak a szerinte előkészített posztok.

Magyar Péter szerint hibázott, amikor elhitte, korrekt interjút akarnak vele készíteni. Azt írta: az ATV a Fidesz házitelevíziója, amit szerinte az igazol, hogy Mészáros Lőrinc cége értékesíti a csatorna reklámidejét, közzéteszik a kormányzati propganda hirdetéseit is. Magyar Péter NER-lovagnak nevezte Németh S. Szilárdot, az ATV vezérigazgatóját, majd közzétette több munkavállaló vallási hovatartozását, illetve egyiküket volt III/III-as ügynöknek nevezte.

(Fotó: Magyar Péter 2024 Instagram oldala)