Donáth Anna: Erős üzenet a politikai elitnek, milyen arányban győzött Márki-Zay Péter

A Momentum politikusa reméli, hogy nem lesz „hisztériázás és listás helyeken marakodás".

2021. október 17., 23:08

Szerző:

Erős üzenet a politikai elitnek az a 60 százalékos arány, amellyel Márki-Zay Péter vezet ellenfele előtt – nyilatkozta a 168-nak Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője Márki-Zay Péter eredményváróján.

– Az emberek nem ignoránsak és nem depolitizáltak, hanem egyszerűen csak vártak arra, hogy legyen miért felállniuk a karosszékból szavazni. Most Márki-Zay Péter tudta felállítani őket. Úgy gondolom, hogy ezt a politikai momentumot meg kell ragadnunk, mert a változást csak így lehet elérni – nyilatkozta Donáth Anna.

– Amíg a vezetésünk nem mondta ki az irányt, addig fifty-fifty volt a Karácsony és Márki-Zay támogatottsága a párton belül. A szociálliberális szárny nyilván inkább Karácsony Gergellyel tudott azonosulni, a másik szárny pedig ideológiai szempontból is inkább Márki-Zay Péterrel. Ebből azért nem volt nagyon sok feszültség, mert nem ideológiai kérdés volt részünkről a választás, hogy végül kit fogunk támogatni. A mi célunk, hogy európai, nyugati demokráciát hozzunk létre és az kormányváltással kezdődik. Elegünk van abból, hogy a nagyon nagy terveinket a fióknak írjuk és, ha Márki-Zay az, akivel változás lesz, akkor vele fogunk együtt dolgozni és aztán majd meglátjuk – mondta Donáth arról, miért Márki-Zay mellett mozgósított a Momentum.

– Ahhoz, hogy legyen egy tisztességes, hiteles baloldali párt Magyarországon, akire majd azok a baloldaliak is szavazhatnak, akik most árvának érzik magukat, az kell, hogy kormányt váltsunk, visszaállítsuk a demokratikus szabályrendszert, ahol el lehet indulni a választáson. Jelenleg nincsen baloldali képviselet és nem Márki-Zay Péter miatt nincsen. Ameddig a NER-ben élünk, addig nem is lesz. Azért szavazzanak Márki-Zay Péterre, hogy minél hamarabb újra versenyben indulhasson, akár egy új generációs baloldali szervezet – válaszolta Donáth arra a kérdésre, hogy mit tud mondani a baloldali szavazóknak.

Donáth az ellenzék előtt álló feladatokkal kapcsolatban reményét fejezte, hogy nem lesz „hisztériázás és listás helyekért marakodás”. – Nem a pártok váltanak kormányt, hanem az emberek, akik elmennek szavazni. Ha nem mennek el, az a mi felelősségünk, mert akkor nem tudtuk őket megszólítani – mondta lapunknak a Momentum politikusa.

(Kiemelt képünk: Donáth Anna. Fotó: Merész Márton/168)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.