Donald Tusk nagyapját álhír alapján SS-tisztként mutatta be a magyar kormánysajtó, miután Tusk beszólt Orbánnak

2020. április 20., 07:41

Szerző:

Nem hagyta annyiban a magyar kormánypropaganda, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke nemrég a náci Németország jogrendjét kialakító jogászhoz, Carl Schmidthez hasonlította Orbán Viktort. Ehhez viszont egy klasszikus álhírt választottak, amely már ráadásul 2005 óta terjeng a lengyel médiában. A fake news alapja ez a kép:

Az 1939 szeptemberében készült fotón az autó sofőrülésében látható, Donald Tuskra hasonlító SS-katona valójában nem a lengyel poltikus nagyapja

A fotón SS-tisztek, pontosabban a náci elitalakulathoz tartozó biztonsági szolgálat, az SD emberei ülnek, a sofőrülésen pedig egy Donald Tuskra feltűnően hasonlító férfi mosolyog. Ez pont elég volt a Fidesz pártalapítványa által is finanszírozott Pesti Srácoknak, hogy az alábbi hírt tegyék ki, amelyet aztán a teljes kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet is átvett.

Rácz András történész, a Political Capital elemzője azonban gyorsan utánanézett a fotónak, és meg is találta a fénykép eredetijét, ami valójában 1939 szeptemberében, Lengyelország német megszállásakor készült, nem pedig 1944-ben, mint azt az álhír készítői írták. A történész Facebook-oldalán ezt írta:

Donald Tusk nagyapja, Jozef Tusk valóban Wehrmacht katona volt (tehát nem SS!), ez jól dokumentált tény. - írta Rácz András, aki szerint ez nem is új információ, mert már a 2005-os lengyel elnökválasztási kampányban is előkerült. Az elérhető lengyel források szernt Tusk nagyapja kényszer-sorozottként szolgált 1944 augusztusa és októbere között, előtte koncentrációs táborban is raboskodott.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.