Dobrev Klára: a föld azé, aki megműveli

A föld azé, aki megműveli, és „vissza fogjuk venni azoktól, akik azt csak ellopták a magyaroktól” –  mondta Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció hétfői, online is közvetített nyíregyházi rendezvényén.

2023. november 14., 13:04

Szerző:

Az EP-képviselő arról beszélt, hogy a 19. század vége, a 20. század eleje szinte a magyar mezőgazdaság virágkora volt, mert Magyarország volt Európa éléskamrája. „Az elmúlt 13 évben azonban nemcsak Lengyelország, de Románia is lehagyta Magyarországot a mezőgazdasági termelés teljesítményében” – mondta. Az okokat kereső politikus kijelentette, a kormány nem vállal felelősséget azért, hogy „tönkretette” az ágazatot. „Az agráriumban szociáldemokrata fordulatra van szükség, aminek az egyik alapgondolata az, hogy „hagyjuk abba végre az ellenséggyártást” – érvelt. Hozzátette, a kabinet vidékfejlesztési és mezőgazdasági politikája azonban kimerül abban, hogy „mindenki mindenkiben ellenséget lát”. Egy olyan kormány „ül a nyakunkon”, amely kizárólag a milliárdosok, a multik, a nagy vagyonnal és hatalommal rendelkezők érdekeit nézi, amelynek nem számítanak azok a milliók, akik egész nap „gürcölnek” – hangsúlyozta. A politikus hozzátette: a mezőgazdasági támogatások hetven százalékát a legfelső tíz százalék "nyúlja le".

Az egyik legnagyobb gond az, hogy a mezőgazdaságban az embereknek „mérhetetlenül alacsony bérekért” kellene napi 14-16 órát dolgozni – mondta Dobrev Klára, aki tisztességes béreket ígért az agráriumban. „A klímaváltozás nem a jövőben fog megtörténni, hanem most, ezért fel kell készülni a szélsőséges évekre, a vízözönökre, az aszályokra, az újabb kártevőkre” – hangsúlyozta. Dobrev Klára leszögezte, hogy a fejlesztési pénzeket arra kell fordítani, hogy a magyar agrárium az elkövetkező évtizedekben is versenyképes maradjon, és meg tudjon felelni a klímaváltozás miatt kialakult új követelményeknek. „A magyar vidék bezárult, mert bezárták a lehetőségeit. Egy kis faluban lakni egyet jelent azzal, hogy az ember rengeteg dologról lemond, ennek köszönhető az, hogy ürülnek ki a falvak” – tette hozzá. „A DK azt szeretné, hogy a nagyvárosokban és a kis falvakban élők ugyanolyan lehetőségekkel rendelkezhessenek” – mondta az EP-képviselő.

(Kiemelt képünkön Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. Fotó: Facebook oldala)

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.