Döbbenetes a létminimum küszöbe, egy négytagú család csak 275 ezer forintból tud megélni

2019. június 19., 15:17

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy kormányrendelet miatt 2015-ben leállt a minimális, még elfogadható színvonalú megélhetést biztosító jövedelem, azaz a létminimum számításával, azóta a Policy Agenda (PA) végzi a számítást, ezúttal a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával. A jövedelmi szintek 2018-ban az alábbiak voltak:

  • egy egyfős háztartás létminimuma nettó 94 820 forint;
  • egy négyfős (két felnőtt, két gyerek) háztartás létminimuma nettó 274 978 forint;
  • egy nyugdíjas létminimuma nettó 85 338 forint.

A 2017-es létminimumhoz képest a növekedés 4-5 százalékos, ami magasabb a nyugdíjak emelkedésénél, illetve nagyjából megegyezik a legalacsonyabb jövedelmi helyzetű állampolgárok inflációval korrigált átlagos bérnövekedésével – azaz szinte semmit sem javult a helyzetük.

A társadalmi minimum összege azt mutatja meg, hogy a megélhetésen túl mekkora az az összeg, ami lehetőséget biztosít kulturális és szabadidős tevékenységekre is, például ebbe tartozik az újság vagy könyvvásárlás, színház és múzeumlátogatás is. Ez az összeg az egyéni igények szerint lehetőséget biztosíthat minimális megtakarításra is, szemben a létminimummal.

  • egyfős háztartás esetében a társadalmi minimum 121,3 ezer forint;
  • egy négytagú család esetében 351,9 ezer forint.

Tavaly az emberek 30 százaléka élt olyan háztartásban, amelynek összjövedelme nem érte el a létminimumot. A PA szerint 2018-ban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt csökkenhetett ez az arány, de mivel a KSH késlelteti a háztartások jövedelmét taglaló adatsorát, ezért nem tudják a pontos arányt megmondani.