Direkt otthon hagytam a személyimet, nehogy szavazzak az előválasztáson

Megnéztük, hogyan zajlik az előválasztás a pártok celebjei nélkül, a legforróbb körzetben. Hangulatkép.

2021. szeptember 23., 15:14

Szerző:

Hangulatosan fenyegető, sötét fellegek biztosítanak hátteret az előválasztási sátraknak az Örs Vezér téren. Annak a kerületnek a forgalmas csomópontjánál vagyunk, ahol az egyik legkiélezettebb kampány zajlik a szocialista Tóth Csaba - aki 2010 óta jelenleg is Zugló országgyűlési képviselője - és kihívója, a “kerületidegen”, szekszárdi Hadházy Ákos jelenleg független, de Momentum színekben induló országgyűlési képviselő között.

Szerda délután sor ugyan nem alakult ki, de folyamatosan érkeztek a szavazók. Szinte mindenki célirányosan járult az urnához. Némi téblábolást csak az okoz, hogy a szomszédos, XVI. kerületi választókerület egyik szavazópontja is a téren van, ám ezt csak egy A4-es papír jelzi, a szél pedig ezt is néha fellibbenti a sátor tetejére, így keresgélni kell ki, hova tartozik. Egyébként logikus az elhelyezés, hiszen Zugló nem egyetlen választókerület, egy része a XVI. kerület néhány utcájával összevonva a 13-as választókerülethez tartozik.

A szavazóbiztosok szerint a délelőtt erősebb volt, mint a délutáni csúcs, dacára annak, hogy az eső is esik, és még sor is kialakult. Kisebb csúcsidőszak dél körül támad még, sokan jönnek ilyenkor a környező irodákból, hogy ebédidejükben leszavazhassanak. Kedden többen szavaztak, mint hétfőn, a szavazást szervező aHang önkéntesei remélik, szerdán még többen lesznek, elnézve a számokat, erre esélyünk is van - mondják. 

Az ország állapotára jellemző, hogy bár lelkesen szavaztak és szívesen válaszoltak, a vezetéknevüket nem vállalták a megkérdezett szavazók. 

Az ötvenes Ferenc szerint Hadházynak nem Zuglóban kellett volna indulnia, hiszen nem is helyi. Szerinte Zugló nyerhető Tóthtal is, Hadházynak inkább Szekszárdon kellett volna legyőznie a volt pártját, a Fideszt.

Ős-zuglóinak éppenséggel Tóth sem nevezhető, Zalaegerszegen született, karrierjét a soproni MSZP-ben kezdte, gründolt pártszervezetet Vas megyében, Zuglóval 2007-ben került kapcsolatba, ekkor lett a párt helyi elnöke. Vagyis Tóth Csaba is volt politikai gyütt-ment, de Ferenc kitart amellett, hogy Hadházy jobb jelölt lett volna Szekszárdon. 

Szerinte az, amit Hadházy állít, hogy Tóth klientúrát épített ki a kerületben, csúsztatás. Még jó, hogy azokkal dolgozik az önkormányzat, akiket ismer és bízik bennük. A felvetésre, hogy ennyi erővel a fideszes önkormányzatokba sem lehet belekötni azt mondja, ilyen a politika.  

Ismeri a munkásságát, ezért nem szavaz Tóthra, mondja Éva. A vidám nyugdíjas ezt úgy érti, hogy hogy nem látja a szocialista képviselő munkájának az eredményét, ezért szavaz Hadházyra. És gyanúsak neki Tóth korrupciót sejtető ügyei is, amelyekről éppen a szekszárdi képviselőtől értesült. 

A középkorú Péter nem árulta el, végül kire szavazott, de azt mondja, nagy bajban volt. Egyiküket túl harsánynak látja, a másikkal meg a korrupciós vádak a problémája, amiről nem tudja, igazak-e, de nem zárja ki. De bármelyikük is nyer, az a legfontosabb, hogy a Fideszt leváltsák. Ezért is vesz részt az előválasztáson is, hogy a szavazatával erősítse az ellenzéket, hadd lássák, milyen sok ember akar változást. 

Végső soron a Fideszt akarja leváltani Emil is. A huszonéves fiú ritkán látható lelkesedéssel árulja el, hogy Hadházyra szavazott, mert imponál neki a harciassága és az, hogy “láthatóan dolgozik”. Szerinte jobb lenne, ha a Fidesz nem a régi szoci gárdára cserélődne.

A jelöltek kampánykitelepülései alig 10-20 méterre állnak a szavazó pontoktól. Sok hasznuk nincs, legfeljebb három dimenziós választási plakátként foghatók fel. Vagy, mint Emma esetében, kipolitizálni magát az ott strázsáló aktivistának. Emma direkt személyi nélkül jött le kocogni, nehogy elcsábuljon, és részt vegyen az előválasztáson. Azt mondja azért, mert politizál ugyan, de nem akar beleszólni, ki induljon a Fidesszel szemben, egyik jelölt sem szimpatikus neki. 

Beszélgetésünk előtt az ötvenes nő éppen Hadházy Hír tv-s produkcióját kifogásolta a Tóth Csaba kampánysátrában frontot tartó húsz év körüli aktivista fiúnak. Emmának az volt a baja, hogy a képviselő nem arról beszélt, amiről kérdezték. A felvetésre, miszerint a korrupció volt a téma, a hatvanpusztai építkezés légi felvételét pedig ennek illusztrálásra emelte fel Hadházy, azt válaszolja, így akkor sem lehet tévében viselkedni, “szegény műsorvezetőt is kellemetlen helyzetbe hozta.” 

A kérdésre, ha nem tetszik neki Hadházy, itt az alkalom, leszavazhat az ellenfelére, miért nem teszi, azt válaszolja, ő majd az igazi választáson szavaz csak, majd akkor eldönti, kire. Szóval, még az is meglehet, hogy a Fideszre. Mert ők már bizonyítottak: nem engedték be migránsokat. 

(Kiemelt képek: Előválasztás az Őrs Vezér téren 2021. szeptember 22. Fotó: Merész Márton I 168)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.