Ijesztő számok: kiderült, mennyien küzdenek demenciával itthon

Sokkoló, de egyre többen küzdenek demenciával idehaza. 

2024. október 10., 11:31

Szerző:

Egyre többeket érintő betegség a demencia, sőt kiderült, hogy Magyarországon is rengeteg az érintett. A kérdéskör kapcsán a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Beneda Attila arról beszélt, mi lehet az oka annak, hogy növekszik a betegségben szenvedők száma. 

Mi is az a demencia? 

A demencia a memória, a beszéd, a problémamegoldó és más gondolkodási képességek elvesztésének általános kifejezése. Ha demencia által okozott tünetek sok esetben már annyira súlyosak, hogy az egyén mindennapi életét is megzavarják, megnehezítik. A demencia nem egyetlen betegség: ez egy általános kifejezés, mely leírja azoknak a tüneteknek az együttesét, amelyeket az ember tapasztalhat, ha különféle betegségekkel, példának okán az Alzheimer-kórral él együtt – írja az Alzheimer's Association. 

Rengeteg az érintett Magyarországon 

A demencia világszerte rengeteg mindenkit érint, Magyarországon a szakemberek 200-250 ezer közé teszik azok számát, akik ezzel küzdenek. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Beneda Attila szerint a demenciás állapot növekedés hátterében a születéskor várható élettartam jelentős megugrása is állhat. 

Az idős korban megjelenő betegségek, kórképek előfordulása is nagyot nőtt. Bár a demencia nem kizárólag az idősek betegsége, túlnyomórészt akkor jelentkezik. A szakemberek 200-250 ezer közé teszik e betegség hazai előfordulásának számát. Ebből egy kisebb részt képeznek az önellátásra képtelen betegek, nagyobbat pedig azok, akiknél elindult a betegség 

– mondta a Blikknek a szakember, aki kitért arra is, hogy a betegség kiváltó okai nem teljesen ismertek.

A megelőzés 

Dr. Beneda Attila ugyanakkor kiemelte, a betegség kialakulásáért 40 százalékban a fizikai inaktivitás, az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás a felelős. A megelőzés kapcsán pedig elárulta,

sokat segít, ha időben orvoshoz fordulunk, a demencia bizonyos fajtáinak a romlásában hatékony lehet a gyógyszer. Jól látható, hogy ahol megfelelő a fizikai és agyi aktivitás, a társas kapcsolatok, illetve van célja az embereknek, ott sokkal kevésbé alakul ki a betegség. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)