A Dél-Dunántúlon újra kifehéredhet a táj

Az ország északi, északnyugati felében napközben átmenetileg csökken a felhőzet és hosszabb időre kisüt a nap, míg másutt egész nap jobbára erősen felhős, borult idő lesz. A Dél-Dunántúlon újra havazhat is – közölte a Hungaromet.hu.

2024. január 15., 06:47

Szerző:

Mint írják: főként hazánk déli felében számíthatunk csapadékra, ott az eső mellett kezdetben vegyes csapadék is eshet (havas eső, átmeneti ónos eső reggel), majd délutántól egyre inkább havazásba vált a halmazállapot. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél az ország északi felében megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. Késő estére -5 és +2 fok közé hűl le a levegő. Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd az összefüggő felhőzet dél, délkelet felé levonul, és reggelre hazánk nagyobb részén kiderül az ég. Főként délnyugaton hajnalban köd, rétegfelhőzet képződhet. A déli vármegyékben havazás (kora este néhol még eső, havas eső) várható, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, és hajnalra mindenütt megszűnik a csapadéktevékenység. A Dél-Dunántúlon fehéredhet ki a táj.

Az északnyugati, északi szelet élénk, az északi tájakon néhol erős, a hegyekben viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -1 fok között alakul, de a szélárnyékosabb részeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk.

(Fotó: Hungaromet.hu)

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.