Ha szereti az édes-savanyút, akkor a csütörtöki időjárást is szeretni fogja

A csütörtöki időjárás során rekkenő hőségre számíthatunk, amelyet jégesővel dúsított záporok frissítenek fel.

2024. július 17., 16:45

Szerző:

Szerda délután általában sok napsütés várható, de az ország keleti felén, kétharmadán időnként erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, arrafelé elszórtan előfordulhat zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső kísérhet. Nyugatabbra csapadék nem valószínű. Estére csökken a felhőzet, nagy területen kiderül az ég, az Alföldön maradhat több gomolyfelhő, reggelig elsősorban ott fordulhat elő még csapadék – írja a Hungaromet. A csütörtöki időjárás során napos idő várható általában kevés gomolyfelhővel, ekkor a középső országrészben, valamint a déli és keleti határvidéken képződhet több felhő, arrafelé néhol előfordulhat zápor, zivatar.

Az északi, északkeleti szelet szerda délután és csütörtökön is a Dunántúlon és északkeleten többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 20 és 24 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek.


A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön nagyrészt 30 és 36 fok között várható, de az Alföld déli részén a 37 fokot is megcsíphetjük.

Tombol a hőség Európában

Európa északnyugati felének időjárását ciklonok alakítják. Ezeken a területeken hűvös és gyakorta felhős az idő, különösen a Skandinávia feletti alacsonynyomáshoz kapcsolódóan az Északi-tenger és a Balti-tenger térségéből sok helyről jelentettek csapadékot is. Ezek zöme záporok, zivatarok formájában esett, melyek rendszerekbe is szerveződtek. Németország és Lengyelország térségéből több helyről jelentettek viharos széllökéseket, de emellett felhőszakadás is kísérte a cellákat. A skandináv ciklon hidegfrontja hosszan elnyúlik déli irányba egészen az Alpok, illetve a Kárpátok térségéig, szintén konvektív csapadékot okozva a térségben. Az Ausztria keleti részén található Aflenz településen például 141 mm-es napi csapadékösszeget is regisztráltak.


A kontinens délkeleti felén ezzel szemben továbbra is tombol a forróság, a két légtömeget pedig egy Franciaország fölött kiépülő és keleti irányba benyúló anticiklon választja el. A mediterrán térségben, a Balkán-félszigeten és Kelet-Európában az átlagosnál jóval melegebb az idő, a csúcsérték egyes helyeken a 40 fokot is meghaladja, és csapadék is csak elvétve fordul elő.


A Kárpát-medence térsége fölé az anticiklon keleti peremén északias áramlással pár fokkal hűvösebb, ám változó nedvességtartamú légtömeg érkezik a napokban, így csupán átmenetileg csökken a csapadékhajlam.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Couleur via Pixabay)