Csomagküldős csalók személyes adatokat halásznak mobiltelefonokról

SMS-en keresztül letölthető applikációval dolgoznak, már 11 millió ember telefonszámára küldtek üzenetet.

2021. március 25., 17:57

Szerző:

Kiberbűnözők az alkalmazáson keresztül személyes adatokat szereznek meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek - írja a police.hu.

A program fő célja a fertőzött készülékek számának növelése, illetve az azokon található adatok megszerzése, amelyet az elkövetők további bűncselekményekhez használhatnak fel.

A beszerzett adatok alapján a vírus a FluBot nevű malware-családhoz tartozik, melynek első tömeges megjelenését Spanyolországban észlelték év elején. A malware Spanyolországban pár hét alatt közel 60 000 telefonkészüléket fertőzött meg, ezeken keresztül megszerezve mintegy 11 millió további felhasználó telefonszámát is. Mivel a vírus könnyen adaptálható, ezért feltételezhető, hogy a hazai eseteket a malware Spanyolországban azonosított és módosított verziója okozta.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai megkezdték a hazánkban terjedő malware forráskódjának vizsgálatát, továbbá széleskörű nemzetközi adatgyűjtésbe kezdtek a program tevékenységével kapcsolatban. Bűnügyi együttműködés keretében a kibernyomozók több külföldi társszervvel, köztük az Europollal és a spanyol hatóságokkal is felvették a kapcsolatot az elkövetői kör felderítése és azonosítása érdekében.

A kiberbűnözők az emberek gyanútlanságát használják ki az adatok megszerzése érdekében.

Ha csomagküldőtől érkezik SMS, érdemes végig gondolni, történt-e egyáltalán online rendelés, és azzal kapcsolatban kell-e számítani tájékoztatásra SMS-ben. Ha igen, akkor is csak abban az esetben szabad megnyitni az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, akitől a termék érkezik. Ha nem történt semmilyen megrendelés, akkor az üzenetet azonnal törölni kell. Ha a vírus mégis felkerült a telefonra az üzenetben szereplő linkre kattintást követően, el kell végezni a telefon gyári visszaállítását - figyelmeztet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. 

(Kiemelt képünk illusztráció: mobiltelefon fotó: shutterstock)