Csizmadia Ervin: A magyar közönség megszokta, hogy minden korszaknak van egy nagy kormánypártja

Az Orbán-kormány formálni akarja a nyugati trendeket, nem pedig követni.

2021. július 12., 14:50

Szerző:

Orbán Viktor megszakította a rendszerváltás óta dominánsnak tekinthető Nyugat-követő trendet, és inkább befolyásolni, formálni akarja a Nyugatot – mondta Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója a Mandinernek adott interjújában. 

A politológus az Európai Unióról szólva azt is elmondta, az európai mainstream úgy érzi, az ő értékei világosak és egyértelműek, és ezeket a saját történelmük hitelesíti. De ahogy vannak „európai értékek”, úgy vannak a magyar múltból megmaradt értékek is, így a legfontosabb feladat az értékegyeztetés.

A 2022-es választásokat érintve az ellenzéki összefogás is szóba került. Csizmadia szerint a hatpárti ellenzéknek csak akkor lehet reális esélye a győzelemre, ha egységességet és a kormányképességet tudnak mutatni – jelenleg azonban sok a konfliktus a baloldali pártok és a Jobbik között. Azt azonban megjegyezte, a kisebb pártok összefogása elkerülhetetlen volt.

„Szerte a világban látjuk, hogy hosszú ideje kormányzó domináns pártokat csak nagy összefogással tudja leváltani az ellenzék. Mint legutóbb Izraelben történt Netanjahuval” – mondta, majd hozzátette: a magyar közönség megszokta, hogy minden korszaknak van egy nagy kormánypártja – ez véleménye szerint most a Fidesz.

Kifejtette, a magyar történelem során az egyetlen kivétel az 1990 és 2010 közötti húsz év volt, amikor gyakori kormányváltások voltak, és nem létezett egy kiemelkedő kormánypárt. Csizmadia Ervin szerint ha az ellenzék tartósan kormányon akar maradni, ki kell alakítani a tekintélyét.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek találkozóján Katowicében, 2021. június 30-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.