Csalás miatt vádat emeltek a pécsváradi polgármester ellen

Az ügyészség szerint az önkormányzat által elnyert pályázati összegből fiktív számlákkal saját magának szerzett meg egy részt.

2023. szeptember 4., 14:18

Szerző:

A vádirat szerint a közleményben nem megnevezett Zádori János 2015-ben két pályázatot nyújtott be az illetékes minisztériumhoz részben uszodaenergetikai fejlesztés, részben épületenergetikai fejlesztés támogatása érdekében.

A pályázatok alapján Pécsvárad Önkormányzata 152, illetve 150 millió forint pályázati támogatásban részesült.A polgármester azonban még a támogatási összeg átutalását megelőzően elhatározta, hogy az önkormányzat rendelkezésére bocsátott összeg egy részét saját maga részére szerzi meg gazdasági tevékenységet színlelve.

A polgármester kivitelezési szerződést kötött egy gazdasági társasággal, azonban már a szerződést megelőzően megállapodtak abban, hogy a kivitelezési szerződés teljesítése során színleg bevonják a polgármester és felesége érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságot. Ezen utóbbi cég bevonásának kizárólagos célja az volt, hogy a polgármesternek fizetendő pénzösszegek jogszerű voltát látszólagosan leigazolják. A megállapodásnak megfelelően az önkormányzattal szerződő cég további alvállalkozói szerződést kötött a polgármester és felesége érdekeltségébe tartozó társasággal, akik a későbbiekben egy valótlan teljesítés igazolást is kiállítottak.

A polgármester cége teljesítés nélkül 16, illetve 12 millió forintot kapott az alvállalkozótól, aki ezt követően mindezen összegeket továbbszámlázta a város önkormányzata felé. A Pécsi Járási Ügyészség a vádlottakat – a polgármestert, feleségét és az alvállalkozó cég két vezetőjét – jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével vádolja, amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Zádori ellen tavaly szeptemberben már vádat emeltek egy másik ügyben, abban őt és tizennégy társát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.)